Beneški bienale letos praznuje 125 let

Beneški bienale letos praznuje 125 let

20.07.2020 | Avtor: B. O.
"Letošnji bienale v Benetkah je odnesla pandemija, kljub temu pa je ustanova beneškega bienala pripravila razstavo o zgodovini bienala."


Umetniška prireditev Beneški bienale velja za eno največjih prireditev na svetu, na področju svetovne umetnosti. Sprva je zajemala le likovne stvaritve, danes pa se na njej predstavljajo različne umetniške prakse. Beneški bienale pokriva področja umetnosti, oblikovanja, arhitekture, plesa, filma, glasbe in gledališča.

Zgodovina bienala sega v leto 1893, ko je Beneški mestni svet sprejel resolucijo o ustanovitvi bienalne razstave italijanske umetnosti, s katero bi proslavili srebrno obletnico poroke kralja Umberta I. in Margarete Savojske. Leto kasneje so se odločili, da bodo na bienalu lahko sodelovali tudi umetniki iz tujine.

Prvi Beneški bienale sta leta 1895 odprla italijanski kralj in kraljica, Umberto I. in Margareta Savojska. Prvi bienale si je ogledalo kar 224.000 obiskovalcev.

Zaradi pandemije korona virusa, pa so letošnji bienale v Benetkah morali odpovedati. Organizatorji so se odločili, da bodo namesto tega na ogled postavili zgodovinsko razstavo z naslovom Le muse inquiete: La biennale di fronte alla storia (Nemirne muze: Bienale pred zgodovino). Razstavo so pripravili predstavniki vseh sektorjev bienala in bo na ogled med 29. avgustom 2020 in 8. decembrom 2020.

Ključne besede: Beneški bienale razstava umetnost oblikovanje Benetke Italija S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V življenju pride čas, ko ne moreš storiti drugega, kot nadaljevati svojo pot. Čas, da slediš svojim sanjam. Čas, da razviješ jadra svojih prepričanj.

(Sergio Bambaren)