Bob Dylan se podelitve Nobelovih nagrad ni udeležil, na podelitev je poslal zahvalni govor in Patti Smith

Bob Dylan se podelitve Nobelovih nagrad ni udeležil, na podelitev je poslal zahvalni govor in Patti Smith

11.12.2016 | Avtor: Mavrični Mesečnik

Včeraj, 10. decembra, so v Stockholmu, slavnostno podeljevali Nobelove nagrade. Prestižne Nobelove nagrade za literaturo pa, zaradi odsotnosti Boba Dylana, tokrat niso izročili.

Oktobra je svet presenetila novica, da je letošnji dobitnik Nobelove nagrade za literaturo Bob Dylan, ki je razdelila javnost. Prvič v zgodovini podeljevanja Nobelove nagrade, se je zgodilo, da je nagrado za literaturo prejel glasbenik. Bob Dylan se je takrat za dva tedna zavil v molk, nato pa pojasnil, da je zelo hvaležen, a da se podelitve nagrade ne bo mogel udeležiti. Bob Dylan se  je včerajšnji slavnostni podelitvi nagrad spretno izognil, nanjo pa je poslal Patti Smith in napisan zahvalni govor.

Oznanitev, da je letošnjo prestižno nagrado za literaturo prejel Bob Dylan je sprožila kontroverzno debato in kritike, da njegova besedila niso literatura. Horace Engdahl, švedski literarni kritik in zgodovinar, ter član Švedske akademije, ki podeljuje Nobelove nagrade, je v bran izboru nagrajenca poudaril, da je v daljni preteklosti, vsa poezija bila zapeta ali pa recitirana. Bob Dylan pa je poezijo mojstrsko vrnil k načinu izvajanja, ki je bil izgubljen od Romantike dalje.

Na podelitvi so prebrali pevčev zahvalni govor, v katerem je Bob Dylan zapisal, da je "Nobelova nagrada nekaj, kar ni pričakoval niti v sanjah, in če bi mu kdorkoli, kadarkoli omenil, da ima najmanjšo možnost prejeti to prestižno nagrado, bi odvrnil, da ima ravno toliko možnosti, kot stati na Luni". Njegovo odsotnost je z izvedbo njegove pesmi A Hard Rain's A-Gonna Fall nadomestila Patti Smith, ki je vidno nervozna, pozabila del besedila. Ko se je opravičila občinstvu, med katerim je sedela tudi Švedska kraljeva družina, ji je občinstvo namenilo topel aplavz, ki je Patti Smith vlil nekaj poguma, da je nastop izvedla do konca.

Nagrado bodo Dylanu izročili v naslednjem letu.

Ključne besede: Bob Dylan Nobelova nagrada literatura poezija Patti Smith podelitev Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V življenju pride čas, ko ne moreš storiti drugega, kot nadaljevati svojo pot. Čas, da slediš svojim sanjam. Čas, da razviješ jadra svojih prepričanj.

(Sergio Bambaren)