Čmrlji so ogroženi

Čmrlji so ogroženi

15.03.2020 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Študija kanadskih raziskovalcev kaže na to, da čmrlji izginjajo iz mnogih področij kjer so živeli še pred desetletji. Krivdo pripisujejo podnebnim spremembam.

Za razliko od večine živali – in iz ne povsem znanih razlogov – se čmrlji ne morejo pomakniti proti severu, da bi se izognili prevelikim temperaturam. V toplejših podnebjih se ne počutijo dobro, saj so se razvili na hladnejših področjih. Zaradi tega so še posebno občutljivi zaradi spreminjajočih se podnebnih razmer.

Da bi natančno izvedeli, kako podnebne razmere vplivajo na čmrlje, so raziskovalci iz Kanade, ZDA, in Velike Britanije analizirali zgodovino 67 skupin čmrljev, ki so živele v Severni Ameriki in Evropi med leti 1901 in 2010. Raziskava, ki je temeljila na 423.000 opazovanjih čmrljev, je pokazala, da njihova populacija upada od leta 1975; vsako leto so se prisiljeni preseliti 9 km bolj proti severu, in so sedaj povsem izumrli v 300-kilometrskem južnem pasu.

»Vrste čmrljev Evrope in Severne Amerike upadajo glede na kontinentalne pasove,« je navedel Jeremy T. Kerr, »in naši podatki kažejo, da imajo podnebne spremembe glavno vlogo pri tem trendu.«

Znanstveniki so upoštevali tudi vlogo izgube naravnega okolja ter uporabe pesticidov. Prišli so do zaključka, da kljub temu, da tudi ti dejavniki škodujejo populaciji čmrljev, podnebne spremembe ostajajo glavni krivec.

Po poročanju časopisa New York Times, se vsi entomologi ne strinjajo z ugotovitvami, da so podnebne spremembe glavni vzrok za izginjanje čmrljev, temveč da gre vzroke iskati v množici dejavnikov.

Ne glede na vzrok ali vzroke, je dejstvo, da izginjanje čmrljev postaja resen problem. Kot navaja CBS, je izguba čmrljev problem, ker smo zelo odvisni od njihovega opraševanja našega pridelka, pravi Alana Pindar, iz Univerze v Ontariu.

Čmrlji so boljši opraševalci od domačih in divjih čebel, ker so aktivni večino leta, od pomladi do jeseni, in zato lahko oprašijo velik razpon rastlin. Mnoge druge vrste čebel oprašujejo namreč le nekaj tednov v letu in še to le nekaj vrst rastlin.

Da bi deloma rešili problem, znanstveniki predlagajo, da bi čmrljem morali pomagati pri migraciji na sever: fizično bi jih lahko preselili bolj severno. Še vedno pa ostaja neraziskano, zakaj se čmrlji ne morejo sami preseliti na sever.

Vir: io9.com

Priporočamo: Ustvarite vrt, prijazen do čmrljev >>Samooskrbni organski vrt

Knjiga: 

 

Sorodni članki:
Slikanica o čmrlju

Ključne besede: črmlji izumiranje čebele opraševanje podnebne spremembe živalski svet rastline ekologija  Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne