Delujoči italijanski ognjenik Stromboli se je ponovno prebudil

Delujoči italijanski ognjenik Stromboli se je ponovno prebudil

20.07.2020 | Avtor: B. O.

Zgodaj zjutraj je prebivalce italijanskega otoka Stromboli prebudil izbruh vulkana Stromboli, ki leži na sredini otoka. Otok z nekaj sto prebivalci je namreč dom zelo delujočega ognjenika.

Stromboli je poleg Etne najbolj dejaven italijanski vulkan, ki izbruhne vsakih nekaj let. Ker pa ima odprt dimnik, sodi med manj nevarne ognjenike. Stromboli ima 926 metrov. Na vrhu so trije delujoči kraterji.

Otok Stromboli ima danes okoli 500 prebivalcev, medtem ko jih je imel okoli leta 1900 celo nekaj tisoč.

Današnji izbruh Strombolija je po poročanju domačinov povzročil dva glasna poka, ki sta jih precej prestrašila. Kot navaja italijanski inštitut za geofiziko in vulkanologijo, je vulkan bruhal žareče kamenje, vendar je situacija pod nadzorom.

Fotografija: Wikimedia / By Steven W. Dengler - Own work by the original uploader, CC BY-SA 3.0

Ključne besede: ognjenik vulkan Stromboli Italija vulkani Etna Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljudje, ki na tem svetu zmagujejo, so tisti, ki vstanejo in se ozrejo po okoliščinah, ki jim ustrezajo. Če jih ne najdejo, si jih ustvarijo.

(George Bernard Shaw)