Delujoči italijanski ognjenik Stromboli se je ponovno prebudil

Delujoči italijanski ognjenik Stromboli se je ponovno prebudil

20.07.2020 | Avtor: B. O.

Zgodaj zjutraj je prebivalce italijanskega otoka Stromboli prebudil izbruh vulkana Stromboli, ki leži na sredini otoka. Otok z nekaj sto prebivalci je namreč dom zelo delujočega ognjenika.

Stromboli je poleg Etne najbolj dejaven italijanski vulkan, ki izbruhne vsakih nekaj let. Ker pa ima odprt dimnik, sodi med manj nevarne ognjenike. Stromboli ima 926 metrov. Na vrhu so trije delujoči kraterji.

Otok Stromboli ima danes okoli 500 prebivalcev, medtem ko jih je imel okoli leta 1900 celo nekaj tisoč.

Današnji izbruh Strombolija je po poročanju domačinov povzročil dva glasna poka, ki sta jih precej prestrašila. Kot navaja italijanski inštitut za geofiziko in vulkanologijo, je vulkan bruhal žareče kamenje, vendar je situacija pod nadzorom.

Fotografija: Wikimedia / By Steven W. Dengler - Own work by the original uploader, CC BY-SA 3.0

Ključne besede: ognjenik vulkan Stromboli Italija vulkani Etna To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Knjiga, v kateri živi sedem čarobnih pravljic.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prava literatura lahko obstaja, le, če je niso ustvarili pridni in zanesljivi funkcionarji, temveč norci, puščavniki, sanjači, uporniki in skeptiki.

Jevgenij Zamjatin