George R. R. Martin: Stari Mars, Rdeči planet, ljubezen do Marsa in znanstvene fantastike

George R. R. Martin: Stari Mars, Rdeči planet, ljubezen do Marsa in znanstvene fantastike

02.10.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Avtor priljubljenih knjig Igra Prestolov, George R.R. Martin, je že v otroštvu prebiral zgodbe o Marsu in kot oboževalec tega planeta upal, da bo nekoč tudi sam napisal eno. Ta teden je naslovnice svetovnih medijev preplavila novica o verjetno med ljudmi najbolj priljubljenem planetu, Marsu. Nasini znanstveniki so na rdečem planetu odkrili tekočo slano vodo, kar bi lahko nakazovalo na morebitno življenje na Marsu. Te novice se je razveselil tudi George R. R. Martin, ki je za Guardian prispeval daljše razmišljanje, v katerem razmišlja o literarni zgodovini povezani z Marsom.

O rdečem planetu Marsu vemo več kot kadarkoli prej. George R.R. Martin pravi, da je še vedno priljubljen izvor domišljije v znanstveni fantastiki.

V članku, avtor Igre prestolov, sledi zapuščini Marsovske znanstvene fantastike, od H. G. Wellsa in Edgarja Ricea Burroughsa, vse do današnjih pisateljev, ki se pojavijo v knjigi Stari Mars (Old Mars, 2013), zbirki zgodb o Marsu, ki jih je izbral in uredil ravno George R. R. Martin. Skozi knjižno delo, Martin vleče povezave med znanstvenim raziskovanjem in literaturo.

Še posebej se osredotoča na odkritja vesoljskih plovil Mariner, ki jih je Nasa uporabljala za raziskovanje Marsa, Venere in Merkurja, ki ovržejo vsa domišljijska opisovanja Marsa.

Kljub Nasinim realističnim odkritjem, ki so vplivala tudi na skupnost ljubiteljev znanstvene fantastike, se je George R. R. Martin v knjigi Stari Mars (Old Mars) posvetil domišljijskim retro zgodbam o Marsu.


Povzeto po GuardianKljučne besede: George R. R. Martin Mars Stari Mars Old Mars retro fikcija knjige znanstvena fantastika leposlovje Igra prestolov Rdeči planet raziskovanje vesolja Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Računalniški priročnik
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Inspiracija je skrivnosten blagoslov, ki se pojavi, ko se kolesa gladko vrtijo.

Quentin Blake