Govorica svetlobe - mandala

Govorica svetlobe - mandala

12.10.2008 | Avtor: Irena Jarc
"Vse življenje, tako minerali, rastline, živali in ljudje nosijo v sebi enako seme, ki izhaja iz istega izvora. To seme lahko prikličemo v zavest na ta način, da se ukvarjamo s posebnim načinom risanja, ki vsebuje ključ, s katerim lahko oživimo speče znanje iz globin naših celic. "

Roža življenja ali mandala je sanskrtska beseda za krog, red, strukturo osrediščenje in popolnost. Vesolje je sestavljeno iz geometrije in vibracij, zato jo srečamo v vseh religijah in kulturah po svetu.

Vse življenje, tako minerali, rastline, živali in ljudje nosijo v sebi enako seme, ki izhaja iz istega izvora. To seme lahko prikličemo v zavest na ta način, da se ukvarjamo s posebnim načinom risanja, ki vsebuje ključ, s katerim lahko oživimo speče znanje iz globin naših celic. Risanje in barvanje mandal nas pomirja in dviga našo zavest.

V mandali je poudarjena sredina, ki predstavlja ljubezen, resnico, harmonijo in mir. Že od praveka je bila glavni simbol za koncentracijo, meditacijo, osebnostni zrelostni proces, zaščito in zdravljenje.

Podobe, ki nas obdajajo, vplivajo na naše razpoloženje. V naravi so mandale povsod okoli nas. Kjer je središče, ki se odpira navzven, je tudi mandala: prerez drevesnega debla, na pol prerezano jabolko ali pomaranča, cvetlica, polž ptičje gnezd, pajčevina med rastlinami, oko, snežinka, sol, načrt mesta …


Mandala je naravni feng šui - oddaja namreč zelo močno svetlobo, zato je priporočljivo, da jo obesimo v stanovanju ali pisarni. Otroci, ki jo imajo v sobi, so bolj mirni in se lažje zberejo.
 
Mandale v naravi

Mandala v naraviRitmično gibanje kroga,  ki se združuje v enotnost, red in popolnost, je pritegnilo mnoge znanstvenike, med njimi tudi švicarskega psihologa C. G. Junga. Ugotovil je, da se nezavedno izrazi prek podob arhetipa, ki je univerzalno in skupno različnim kulturam.

Poudarjena sredina v podzavesti sproži proces, ki vodi v harmonizacijo duše, ta pa pozitivno deluje na počutje. Mandalo je označil kot »Simbol človekove psihe, kjer je napredovanje proti centru enako odkrivanju samega sebe, rezultat pa je uravnotežen pogled na življenje«.

Začel jih je risati v obdobju, ko je preživljal osebno krizo. »Šele ko sem začel risati mandale, sem videl, da vse poti, po katerih hodim in vsi koraki, ki se jih lotevam, vodijo nazaj k isti točki, namreč k sredini. Mandala je pot k sredini, individuaciji… Vedel sem, da sem z odkritjem, da je mandala izraz selfa, dosegel tisto, kar je bilo zame najvišji cilj.«
 
MandalaKer je s tem delom z lahkoto vzpostavil notranji mir, harmonijo in pomirjenost s samim seboj je naučil risanja mandal tudi svoje paciente. Opazil je, da se jim je povečala  koncentracij, lažje so napredovali v osebnostnem razvoju in pri samo ozdravitvi. Vztrajno barvanje in opazovanje mandale se je pokazalo kot dobra terapija, zato jo danes rišejo številni ljudje kot osnovni pripomoček za umirjanje in zmanjšanje stresa. Mandala je v vseh obdobjih predstavljala vir duhovne moči, s katero pa ni povezano samo duhovno, ampak tudi telesno zdravje.

Krog nas spremlja povsod v naravi, tako v mikro - in makrokozmosu. Osnovni motiv mandal je slutnja središča osebnosti, nekakšne osrednje točke v psihi, s katero je vse povezano, s katero je vse urejeno in ki je samo po sebi izvor energije.

MandalaEnergija središčne točke se izraža v skoraj neobvladljivem gonu postati to, kar si, kot vsak organizem teži k temu, da privzame obliko, ki je značilna za njegovo naravo, ne glede na okoliščine. Tega središča ne čutimo ali razumemo kot ego, temveč kot self. Ta vsebuje zavest, osebno nezavedno in nedefinirano veliko območje kolektivnega nezavednega, katerega arhetipi so skupni vsemu človeštvu.

Risanje mandal na podlagi Svete geometrije uravnava človeško energijsko polje, saj vsebuje popoln informacijski sistem, ki je namenjen zdravljenju in rasti v mnogih dimenzijah, zato odpira višje nivoje zavesti ter odklepa starodavne modrosti in moči.
MandalaTibetanci jo rišejo z namenom prebuditi sočutje do vseh bitij. Je jezik kreacije, ki obstaja v temelju vseh materij in je posrednik Duha. Imenuje se tudi "načrt za vse kreacije", "harmonična oblika duha" in "božanski ritem, ki se izraža v življenju".  
                                                    
Mandalo imenujemo tudi »govorica tišine« in »govorica svetlobe«. Je praizvorna govorica, ki ni v obliki. Zaradi svoje izredne moči so mandale večne.

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Irena Jarc mandale svetloba krog sanskrt geometrija vibracije feng šui ezoterika Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Motivirani smo izključno s silami, ki izvirajo v nas samih

William Glasser