Gvaš - Tehnika

Gvaš - Tehnika

11.10.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik | Ilustracije Julia Doria

Gvaš (italijansko guazzo) je stara slikarska tehnika, pri kateri so vodenim barvam dodana veziva iz kleja. Nanosi niso prosojni kot pri akvarelnih barvah, zato lahko uporabljamo tudi belo barvo za svetlenje. Gvaš je gostejši od akvarela in pokriven. Čeprav se tudi gvaš barve mešajo z vodo, se končni videz slike v gvaš tehniki razlikuje od akvarela, saj gvaš daje sliki žameten, mat videz. Poleg žametnega videza ga odlikujejo tudi intenzivne barve.

Za podlago lahko izberemo nekoliko debelejši akvarel papir (višje gramature), kar prepreči zvijanje mokrega paprija.  Primerna podlaga je tudi obdelana lesena deska (prekuhana in obdelana s kiti za les). Primerno obdelano tanko desko pred uporabo še grundiramo s klejnim grundom.
Včasih so uporabljali lesene podlage iz lesa topole, bukve, lipe, ...

Gvaš se lahko meša z akvarelnimi, akrilnimi in tempera barvami. Pri vsaki mešanici tehnik je smiselno pred uporabo opraviti test, kako se barve mešajo med seboj in kakšen je končni učinek mešanja tehnik. Gvaš lahko kombiniramo tudi s pastelom.
Primeri ilustracij v gvaš tehniki:

Ilustracije Julia Doria, Rumeni metulj citronček, Gonepteryx rhamni, knjižna ilustracija, gvaš, tehnika, slovenski ilustratorji, ilustratorka

Julia Doria, Rumeni metuljček citronček, ilustracija iz knjige Abeceda z žužki

Čmrlj, tehnika gvaš, ilustracija Julia Doria
Julia Doria, Čmrlj, ilustracija iz knjige Abeceda z žužki

Kresnica, tehnika gvaš, ilustracija Julia Doria, knjižna ilustracija

Ilustracija: Julia Doria, knjižna ilustracija, 2015, za knjigo ABC ŽUŽKI. (Ilustracija je nastala kot del projekta pri predmetu Ilustracija na ALUO)


 

Julia Doria Twitter Ključne besede: gvaš slikarske tehnike ilustratorske ilustracije tempera akvarel pastel barve slikanje Gonepteryx rhamni citronček kresnica čmrlj knjižna ilustracija slovenski ilustratorji Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če misliš da zmoreš, zmoreš.

John Burroughs