Ilustratorske tehnike: montaža, mešana tehnika

Ilustratorske tehnike: montaža, mešana tehnika

29.10.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik | Ilustracije Julia Doria

Tehnika montaža oziroma kolažiranje običajno obsega kombinacijo dveh ali več različnih tehnik. Montaža nam omogoča najrazličnejše pristope in številne možnosti likovnega izraza in vizualne interpretacije. Montažo bi v tem kontekstu lahko poimenovali tudi kolažiranje, saj na nek način lepimo oziroma sestavljamo različne elemente in jih tako oblikujemo v določeno kompozicijo.

Montaža je uporaben vizualni pristop oz. tehnika tako za publiciranje posameznih izdelkov ali serij v tiskanih medijih kot v digitalnih izvedbah. Izberemo nekaj tehnik, ki so primerne za izbrano serijo izdelkov ali posamezni izdelek (ilustracijo, sliko, projekcijo, animirani film ...) in nato posamezne elemente sestavljamo v izbrano kompozicijo.

Elemente oziroma dele neke celote, lahko po potrebi obrežemo, izrežemo, preoblikujemo, dokler ne dosežemo primerne oblike. Tako pripravljene elemente uporabimo za sestavljanje končne celote.

Poljubne motive lahko tako spreminjamo, dokler ne dosežemo najustreznejše variante. Elemente lahko po želji prestavljamo po nastajajoči kompoziciji, dokler nismo zadovoljni z nastajajočo 'mojstrovino'. Sestavne dele končne celote torej med samim procesom lahko premikamo, preoblikujemo, celoto spreminjamo, razdiramo in na novo sestavljamo - po želji.

V tej dinamiki procesa se torej tehnika montaža razlikuje od drugih 'statičnih' tehnik, pri katerih niso možne tako radikalne spremembe in sprotne prilagoditve vsebine izdelka.

Pri izboru dveh (ali več) tehnik smo pozorni, da kompozicije ne preobložimo. Včasih 'manj pomeni več'.


Primeri: ilustracije v tehniki montaže, ki zajema dve različni tehniki in sicer akvarel in digitalno tehniko.

Veliki pok, ilustracija Julia Doria, tehnika akvarel, digitalna ilustracija, ilustratorji, Big Bang, ilustracije, ilustratorji

Otroci sveta, ilustracija Julia Doria, tehnika akvarel, digitalna tehnika, ilustracije, ilustratorji, vesolje, znanstvena fantastika, sci fi

Otroci lovijo črne luknje, ilustracija Julia Doria, vesolje, znanstvena fantastika, sci fi, ilustracije, ilustratorji, slovenski, planeti, ilustratorka

Boardanje, otroci sveta, vesolje, ilustracija Julia Doria, znanstvena fantastika, sci fi, ilustracije, ilustratorji, slovenski,  tehnika akvarel, digitalna tehnika, ilustratorka

Ilustracije: Julia Doria, Odiseja 2015, otroci sveta - Childrens of the World,  za koledar 2D - 3D. (Ilustracije so nastale 2014 kot del projekta pri predmetu Ilustracija na ALUO)Ključne besede: ilustracije ilustratorske tehnike likovni izraz likovne tehnike mešane tehnike montaža kolaž akvarel digitalna tehnika slovenski ilustratorji Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsak nov začetek pride iz konca nekega drugega začetka.

Seneka