Imena polnih lun in njihov izvor

Imena polnih lun in njihov izvor

21.11.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
Polna rožnata luna
Imena polnih lun datirajo tisoče polnih lun nazaj, k prvotnim ameriškim plemenom, ki so s poimenovanjem polnih lun sledila menjavanju sezon. Vsako ime je bilo v uporabi cel mesec. Lunin mesec sicer traja povprečno 29 dni.

Imena polnih lun, kot so jih določili ameriški staroselci, so se ohranila vse do danes, preko evropskih kolonizatorjev, so se razširila tudi drugod po svetu. Še danes so del kmetovalskega almanaha in se po njih ravnajo poljedelci po vsem svetu.


Volčja Luna (januar)
V mrzlih nočeh visoke zime so okoli indijanskih naselbin krožila lačna krdela tulečih volkov. Zato se je januarske polne lune prijelo ime Polna volčja luna. Nekatera plemena so jo imenovala tudi Stara luna. Tudi Praznična Luna.

Snežna Luna (februar)
Februar je bil mesec, ko je na območju Severne Amerike običajno padlo največ snega. Zato se je februarske polne lune prijelo ime Polna snežna luna. Nekatera plemena so jo klicala tudi Polna luna lakote, saj so težke vremenske razmere oteževale lov. Tudi Obetajoča Luna.
Polna jelenova luna
Deževnikova Luna (marec)
Ko so se temperature pričele dvigovati, tla so se počasi segrela, so se v zemlji ponovno pričeli pojavljati deževniki, ki so napovedali vrnitev ameriškega drozga. Severna plemena so luno imenovala tudi Polna vranja luna, saj je klicanje vran oznanjalo konec zime. To je tudi zadnja zimska polna luna. Tudi Zaspana Luna.

Rožnata Luna (april)
Prve pomladne rastline, ki so se razrasle po širšem območju so bile rožnate plamenke (phlox). Od tod tudi ime Rožnata polna luna. Druga poimenovanja tega aprilskega nebesnega pojava so še Jajčna luna, Polna ribja luna (ta čas  so ribe plavale proti toku, da izležejo jajčeca) in Polna luna brstečih travnikov. Tudi Potonikina Luna.

Cvetna Luna (maj)
Maj je mesec, ki naravo okrasi s prekrasnimi cvetovi vseh barv. Travniki, bogati s pisanim cvetjem, so navdihnili ime majske polne lune, Cvetna polna luna. Tudi Zmajeva Luna.

Jagodna Luna (junij)       
Junij je čas, ko so se pojavile prve okusne jagode, zato so jo ameriški staroselci krstili za Jagodno luno. Tudi Lotusova Luna.

Jelenova Luna (julij)
Julij je mesec, ko jelenom pričnejo rasti novi rogovi, ki jih prekriva žametno krzno. Pogosto so ji rekli tudi Nevihtna polna luna, saj so ta čas pogoste nevihte. Tudi Luna Lačnega Duha.

Jesetrova Luna (avgust)
To luno so poimenovala ribolovska plemena, kajti v tem mesecu so na območju Velikih jezer ulovili največ jesetrov in drugih velikih rib. Tudi Luna Žetve.

Žetvena Luna (september)

Žetvena polna luna, koruzna polna lunaMesec september je mesec, ko je bilo žito pripravljeno za žetev. Na poljih se je pobiralo koruzo, buče, fižol, ...  Tudi Krizantemna Luna.

Lovska Luna (oktober)
Oktobra listje počasi prične padati z dreves, ameriški staroselci, pa so počasi morali priskrbeti meso za dolgo zimo. Ker so polja tradicionalno poželi konec septembra, so na požetih območjih lažje opazili divje živali. Lovska luna pred trdo zimo s posebno častjo označuje tudi praznik pojedine. Tudi Prijazna Luna.

Bobrova Luna (november)
Novembra so staroselci nastavili bobrove pasti, saj je bilo njihovo krzno pomemben del toplih krznenih oblačil, ki so staroselska plemena ščitila pred mrazom v zimskem času. Druga interpretacija Bobrove lune je tudi, da je mesec november čas, ko se tudi bobri aktivno pripravljajo na zimo. Tudi Bela Luna.

Hladna Luna (december)
Znana tudi kot Polna luna dolgih noči. Decembra zima pokaže svojo moč, noči so najdaljše in najtemnejše. Ta luna posebno dolgo visi nad horizontom. Tudi Grenka Luna.
Ključne besede: polna luna imena poimenovanje ljudsko izročilo ezoterika poljedeljstvo almanah lunin koledar Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Resnična sreča je uživati sedanjost, brez skrbi na prihodnost.

Seneka