Iz babičine skrinje

Iz babičine skrinje

18.11.2017 | Avtor: Ljuba Žerovc
"Svoje ime je volk dobil po modri baretki, ki mu jo je podarila Marjanca. Volk je imel Marjanco najraje od vseh otrok. "

...R zgodba
MODRA BARETKA IN ČRNA KRINKA

Volk Modra Baretka je bil res prijazen in dobrodušen volk. Otroci pred njim niso občutili nikakršnega strahu, ravno nasprotno – najraje so se igrali prav z njim. Z Modro Baretko so igrali računalniške igrice, se šli škarjice brusit, risali s flomastri po rumenem papirju, igrali z njim košarko in rokomet, ali se šli skrivalnice za drevesi ...

Svoje ime je volk dobil po modri baretki, ki mu jo je podarila Marjanca. Volk je imel Marjanco najraje od vseh otrok. Zato si je podarjeno modro baretko sleherno jutro pritisnil na glavo in je do večera ni odstranil.

Modro Baretko so imele rade tudi živali, posebno krave in kure, ki so mu prav rade prinašale mleko, sir, jogurt in jajca, s čimer se je volk Modra Baretka najraje prehranjeval. Vsako jutro, še preden se je prebudil, so ga pred vrati skromnega prebivališča pričakale dobrote iz prijaznih in radodarnih krempljev in parkljev.

Nekega mrzlega oktobrskega jutra pa je njegova stara mama zahrepenela po vroči kurji obari. Telefonirala je torej Modri Baretki in mu naročila, naj ji iz restavracije "Pri oranžni kuri" prinese vrček vroče kurje obare. Prijazni volk je to še isti trenutek storil. In ko je tako mirno in sproščeno korakal z vrčkom vroče kurje obare v krempljih, je kot gromska strela izza grmička planila predenj črno zakrinkana postava. To je bila grozovita Črna Krinka, trinajstletna sestra razbojnika Grče iz znane razbojniške družine.

"Prav hitro mi izroči vrček z vročo kurjo obaro!" se je kot furija vreščeče zadrla na Modro Baretko.

Prestrašenemu volku so zatrepetali kremplji od strahu. Drhte je porinil vrček z vročo kurjo obaro proti Črni Krinki, pa je bil pri tem kar precej neroden. Vroča obara je pljusnila čez rob vrčka in Črni Krinki oparila vrat. Vsa rdeča od razburjenja je strašna razbojnica Črna Krinka hotela zgrabiti Modro Baretko za vrat in mu pritisniti par gorkih. Modra Baretka pa je v trenutku zdirjal v smer, kamor se je v strahu obrnil njegov smrček. Črna Krinka je pri priči zdirjala za njim in tri ure zdržema sta drvela čez drn in strn, preko hribov in gora.

Še zdaj Črna Krinka neutrudno dirja za Modro Baretko, če se nista tačas že preveč utrudila in se prevrnila v kakšen jarek.


TRI UGANKE

Naj bo zelenjavna ali pa goveja,
krožnik z njo odriva stran od sebe Teja.
(ahuj)
Z njo si Popaj svoje mišice krepi,
neokusna mnogim se otrokom zdi.
(ačanipš)
Ko jih pečeš, so okrogle in ploščate,
zrezane da mama v juho kot fritate.
Ko jih zviješ, zavaljene so dolginke,
polne marmelade. To so _ _ _ _ _ _ _ _ _!
(ekničalap)

...BABICA MODRUJE...

Kdo je razvajen?
Razvajen ta je, ki mama ga oblači,
mu obuva čevlje in jih zavezuje,
mu takoj izpolni željo po igrači,
ali na ukaz slaščice mu kupuje.

Daje mu žepnino, ki takoj zapravi
jo za kokakolo, stripe, sladolede,
piše mu naloge, s šolo ga ne gnjavi,
in doma dopušča mu preveč besede.

Sobo mu pospravlja, a na mizo daje
tiste le jedi, ki si jih sam izbere:
makarone, pizzo – to ima najraje -,
ča pa jed ni všeč mu, se za mizo dere.

Računalnik kupi mu takoj in mobi,
da lahko vsak hip ga kamorkoli kliče,
mu dopušča, da predaja se lenobi,
kakor da napredek se ga sploh ne tiče.

Če se v spor zaplete, mami se pritoži,
ona pa takoj mu na pomoč priteče...
Bi bil rad še ti v razvajenčevi koži,
ali raje sam kovač boš svoje sreče?

 

(Članek je bil objavljen v ereviji Mavični mesečnik)


Ključne besede: Ljuba Žerovc  babica  pripoveduje  otroci  pripovedke  uganke  volk  zgodbe Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Grenko sladka mikropoezija
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)