Kaj brexit pomeni za britanski knjižni trg?

Kaj brexit pomeni za britanski knjižni trg?

27.06.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Po referendumu za izstop Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, mnogi strokovnjaki napovedujejo hude gospodarske posledice brexita. Posledice bo po napovedih nosila tudi britanska knjiga - odhod iz Evropske unije bo imel, po črnogledih napovedih, negativen vpliv na britanski knjižni svet, od založnikov, knjigarn do pisateljev. Na kratek rok naj bi bil vpliv brexita na britansko gospodarstvo v celoti negativen.

Vrednost britanskega funta je po brexitu dosegla najnižjo vrednost v zadnjih 30 letih. Takšno nizko vrednost je funt nazadnje imel v dobi Margaret Thatcher. Britanski knjižni trg je neomajno nasprotoval odhodu iz EU. Sedaj se bodo morali soočiti z morebitno škodo, ki jo bo povzročil odhod iz EU. Zaradi najnovejšega padca funta, se bo cena knjige dvignila, kar bo vodilo k zmanjšanju števila kupcev, manjši bo zaslužek, britanski knjigarnarji in založniki pa bodo posledično izgubljali delovna mesta.


EU lahko sedaj uveljavi svojo pravico do večjih tarif za uvoz in izvoz. To bi pomenilo, da bi se prodaja artiklov med Evropo in Veliko Britanijo bistveno zmanjšala. Najhujše napovedi bi omilil morebitni sporazum o prosti trgovini med Veliko Britanijo in EU, vseeno pa tudi ta sporazum ne bi mogel popolnoma preprečiti zmanjšanja trgovanja s knjigami med Veliko Britanijo in Evropsko Unijo. Poleg tega bo Velika Britanija izgubila za več sto tisoč funtov evropskih sredstev, ki jih je EU namenila financiranju prevodov in milijone, ki jih namenila za objavo akademskih člankov.

Britanski knjižni trg po napovedih čaka kar nekaj negotovih let.

Ključne besede: knjige brexit knjigarne knjižni trg založništvo založbe branje bralci knjigotrštvo gospodarstvo Velika Britanija Združeno Kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske  Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V življenju pride čas, ko ne moreš storiti drugega, kot nadaljevati svojo pot. Čas, da slediš svojim sanjam. Čas, da razviješ jadra svojih prepričanj.

(Sergio Bambaren)