Kako posušiti mokre knjige

Kako posušiti mokre knjige

11.08.2023 | Avtor: B. O.
"Sušenje knjige: Če je mogoče, med knjižne strani namestimo brisače"

Narodna in univerzitetna knjižnica NUK je pripravila navodila, kako rešiti knjige, ki so bile izpostavljene poplavi.KAKO SUŠITI MOKRE KNJIGE NA ZRAKU

Sušenje na zraku je najpogostejši in najpreprostejši način sušenja mokrih knjig. Vendar pa je sušenje na zraku dolgotrajno, zavzame precej prostora in pogosto je končni rezultat deformirana knjiga (zvite platnice, naguban papir ipd.).

1. Knjige sušimo v čistem, suhem in varnem prostoru z nadzorovanimi klimatskimi pogoji (temperatura in relativna vlaga). Prostor mora biti čim bolj suh, da preprečimo razvoj plesni in pospešimo sušenje.

    Lahko si pomagamo z ventilatorji za sušenje, sušilci za lase, klimatskimi napravami ipd. Njihova uporaba bo pospešila sušenje in posledično preprečila rast plesni. Ventilatorjev in sušilcev NE smemo usmerjati neposredno v knjige.


2. Če je knjiga le vlažna ali so njeni robovi le rahlo mokri, jo lahko postavimo pokonci in pahljačasto razpremo. Tako se bo najhitreje in najučinkoviteje posušila. Če ima knjiga moker hrbtni del, jo lahko previdno razpremo na suho vpojno podlago in na vsakih nekaj minut previdno obrnemo strani, da se enakomerno suši.


3. Na približno vsakih 16 strani knjige lahko med liste knjige vstavimo papirnato brisačo ali vpojni papir/pivnik (vstavljenih papirjev je lahko največ za eno tretjino knjižnih strani, saj se sicer hrbet knjige lahko deformira). Brisače vedno začnemo vstavljati z zadnje ali s sprednje strani knjige, ne na sredini. Knjigo nato nežno zapremo in jo položimo na več listov vpojnega papirja (oz. papirnatih brisač). Vpojni papir pod in v knjigi moramo menjati čim bolj pogosto.


4. Sušenje na zraku lahko traja tudi več dni. Če knjig ne posušimo do konca, se lahko pojavi plesen.


5. Ko je knjiga skoraj suha, jo počasi in previdno zapremo, položimo na mizo ali drugo ravno površino ter nežno oblikujemo v prvotno obliko. Stisnemo jo v knjigoveški stiskalnici (če jo imamo na voljo) ali obtežimo (vstavimo jo med dve deski, ki sta zaščiteni z vpojnim papirjem in obtežimo). Stiskamo jo čez noč, čez dan ponovno sušimo, in to ponavljamo, dokler se knjiga popolnoma ne posuši. V nobenem primeru knjige ne vračamo na polico ali v začasno shrambo, dokler ni popolnoma suha, saj se sicer lahko razvije plesen.

Vir: NUK


Ključne besede: poplave knjige mokre knjige sušenje knjig kako posušiti premočeno knjigo knjiga NUK ideje sušenje knjig doma Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kdor ima nekaj živo pred očmi, napravi iz tega resničnost.

(Heinrich Mann)