Katapultni sedež

Katapultni sedež

11.02.2017 | Avtor: Danny Cox | John Hoover

Ko so pri Air Forcu vpeljali lovska letala, je nastala težava s katapultnimi sedeži, ki pilota v nevarnosti vržejo iz letala. Ta letala so bila hitrejša in lahko so letela višje kot njihovi predhodniki s propelerjem, tako je tudi izmet pilota v primeru nevarnosti postal bolj prefinjena in nevarna kategorija. Katapultni sedeži so bili iz pilotske kabine izstreljeni z eksplozivnim bremenom enake moči, kot jo ima 35-milimetrska granata. Sedež je zagotovil, da je pilot zapustil letalo, preden se je padalo odprlo.

Pilot se je moral najprej zvaliti naprej, ko je bil sedež že zunaj letala, da se je padalo lahko odprlo. Namesto da bi izpustili, so se nekateri piloti trdno oprijemali ročajev sedeža in se upirali zapustiti zadnji otipljiv del letala, ki je dotlej predstavljal varno mesto. Dokler je bil pilot na katapultnem sedežu, je padalo ostalo ujeto ob zadnji sedež in se ni moglo odpreti.

Udarec ob tla pri 200 miljah na uro, še vedno sedeč na katapultnem sedežu z zaprtim padalom, pa vam zagotovo uniči ves dan!

Proizvajalec sedežev je ponudil novo rešitev. Novi model je imel pet centimetrov širok jermen, pritrjen na sprednji  rob sedeža, pod pilotom in za njim in na elektronsko zategovalno tuljavo za vzglavnikom. Dve sekundi po izmetu bi elektronska tuljava zategnila zrahljani del vrvi, potisnila pilota naprej s sedeža in tako omogočila padalu, da se odpre. Pilot je bil katapultiran na varno.

Telo v gibanju teži k temu, da ostane v gibanju. Mirujoče telo pa miruje, dokler ga ne vzpodbudi zunanja sila. Dr. Alexis Carrel je podal takšno definicijo inercije:

»Za tiste, ki predrejo steno inercije, življenje dere kot vrelec.«

 Nekoč sem na seminarju citiral dr. Carella in razpravljal o vlogi zunanjih sil na inercijo. Ko sem končal, je eden izmed udeležencev prišel k meni in rekel:

 »Vem kaj želite reči o premagovanju inercije,« je dejal možak, »hočete reči, da zraven vsakega stola v pisarni potrebujemo katapultni sedež.«

 Če vas besede kot »zunanje sile premagajo inercijo« ne navdihnejo, pomislite, kaj bi katapultni sedež povzročil za storilnost vsakogar v vaši pisarni. Pomislite tudi, kako bi katapultni sedež vplival na vašo lastno storilnost.

Več motivacijskih zgodb si lahko preberete >>> Motivacija in osebnostna rast 
 


Ključne besede: katapult  motivacijske zgodbe optimizem  zalet misli citati misli verzi osebnostna rast motivacija izreki navedki pozitivne misli lepe misli storilnost Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kakor človek v svojem srcu misli, tako je.

Genevieve Behrend