Katapultni sedež

Katapultni sedež

11.02.2017 | Avtor: Danny Cox | John Hoover

Ko so pri Air Forcu vpeljali lovska letala, je nastala težava s katapultnimi sedeži, ki pilota v nevarnosti vržejo iz letala. Ta letala so bila hitrejša in lahko so letela višje kot njihovi predhodniki s propelerjem, tako je tudi izmet pilota v primeru nevarnosti postal bolj prefinjena in nevarna kategorija. Katapultni sedeži so bili iz pilotske kabine izstreljeni z eksplozivnim bremenom enake moči, kot jo ima 35-milimetrska granata. Sedež je zagotovil, da je pilot zapustil letalo, preden se je padalo odprlo.

Pilot se je moral najprej zvaliti naprej, ko je bil sedež že zunaj letala, da se je padalo lahko odprlo. Namesto da bi izpustili, so se nekateri piloti trdno oprijemali ročajev sedeža in se upirali zapustiti zadnji otipljiv del letala, ki je dotlej predstavljal varno mesto. Dokler je bil pilot na katapultnem sedežu, je padalo ostalo ujeto ob zadnji sedež in se ni moglo odpreti.

Udarec ob tla pri 200 miljah na uro, še vedno sedeč na katapultnem sedežu z zaprtim padalom, pa vam zagotovo uniči ves dan!

Proizvajalec sedežev je ponudil novo rešitev. Novi model je imel pet centimetrov širok jermen, pritrjen na sprednji  rob sedeža, pod pilotom in za njim in na elektronsko zategovalno tuljavo za vzglavnikom. Dve sekundi po izmetu bi elektronska tuljava zategnila zrahljani del vrvi, potisnila pilota naprej s sedeža in tako omogočila padalu, da se odpre. Pilot je bil katapultiran na varno.

Telo v gibanju teži k temu, da ostane v gibanju. Mirujoče telo pa miruje, dokler ga ne vzpodbudi zunanja sila. Dr. Alexis Carrel je podal takšno definicijo inercije:

»Za tiste, ki predrejo steno inercije, življenje dere kot vrelec.«

 Nekoč sem na seminarju citiral dr. Carella in razpravljal o vlogi zunanjih sil na inercijo. Ko sem končal, je eden izmed udeležencev prišel k meni in rekel:

 »Vem kaj želite reči o premagovanju inercije,« je dejal možak, »hočete reči, da zraven vsakega stola v pisarni potrebujemo katapultni sedež.«

 Če vas besede kot »zunanje sile premagajo inercijo« ne navdihnejo, pomislite, kaj bi katapultni sedež povzročil za storilnost vsakogar v vaši pisarni. Pomislite tudi, kako bi katapultni sedež vplival na vašo lastno storilnost.

Več motivacijskih zgodb si lahko preberete >>> Motivacija in osebnostna rast 
 


Ključne besede: katapult  motivacijske zgodbe optimizem  zalet misli citati misli verzi osebnostna rast motivacija izreki navedki pozitivne misli lepe misli storilnost Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če želite biti uspešni, morate biti pripravljeni, da se boste počutili neprijetno.

(Gil Eagles)