Kay Nielsen, ilustrator, knjižna ilustracija

Kay Nielsen, ilustrator, knjižna ilustracija

14.10.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Kay Rasmus Nielsen (1886 - 1958) je bil danski ilustrator, ukvarjal se je predvsem s knjižno ilustracijo. Na pariški Akademiji Julian in Akademiji Colarossi je študiral umetnost. Po študiju je živel v Angliji, kjer je pričel dobivati prva naročila za ilustracije zbirk pravljic.

Nielsenove ilustracije za Trnuljčico, Pepelko, Obutega mačka in Sinjebradca so izšle leta 1913, v božični izdaji. Nielsen je sodeloval z drugimi ilustratorji, npr. z Disneyem, kateremu je prispeval mnoge risbe, skice in ilustracije za zgodbice in filme.

Ilustriral je Grimmove pravljice in številne pravlljice, ki jih je napisal Hans Christian Andersen, kot so: Snežna kraljica, Kraljična na zrnu graha, Slavček, Svinjski pastir, Kositrni vojaček ...

V letih 1937-1941 je bil zaposlen pri Disneyu, v Kaliforniji, kjer je delal za hollywoodska podjetja. Nato se je vrnil na Dansko, kjer je zadnja leta preživel v revščini. V zadnjih letih življenja je ustvarjal dela za lokalne šole in cerkve.


 
Ilustracija: Kay Nielsen, Snežna kraljica, Kay in Gerda, knjižna ilustracija pravljice, ki jo je napisal Hans Christian Andersen
Ilustracija: Kay Nielsen, Snežna kraljica, Kay in Gerda 
Ilustracija: Kay Nielsen, Kraljična na zrnu graha, knjižna ilustracija Andersenove pravljice
Ilustracija: Kay Nielsen, Kraljična na zrnu graha
Ključne besede: Kay Nielsen ilustratorji ilustracija izvirna ilustracija knjižna ilustracija pravljice Hans Christian Andersen Grimmove pravljice Pepelka Kraljična na zrnu graha Obuti maček Kositrni vojaček Sinjebradec Trnuljčica Snežna Kraljica Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Grenko sladka mikropoezija
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človekovo naravno stanje je veselje. Prav zaradi tega pa je veselje tudi posledica človekovega usklajenega ravnanja z naravo.

Jože Urbanija