Kdo je bil Sebastian Kneipp

Kdo je bil Sebastian Kneipp

10.03.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Do tistega, kar imamo v izobilju, smo ravnodušni, zato pride do tega, da imamo stotine rastlin in zdravilnih zelišč za brezvreden plevel, namesto da bi jih opazili, občudovali in jih uporabljali."

Sebastian Kneipp se je rodil na Bavarskem leta 1821. Že kot otrok je pomagal očetu, ki je bil tkalec, a na svojo željo je kasneje postal duhovnik. Med šolanjem je resno zbolel in takrat se je seznanil s hitroterapijo, ki mu je pomagala do okrepitve imunskega sistema in s tem do ozdravitve.

Kasneje je hidroterapijo izpopolnil in s to metodo pričel zdraviti revne ljudi. V terapije je Vključil tudi zeliščarstvo in telesno vadbo.

Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo - knajpanje.

Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razdelil ga je v 5 stopenj:

- Hidroterapija - zdravljenje z vodo, ki uporablja zdravilno moč vode.

 - Prehrambena terapija se zavzema za polnovredno prehrano. Kneipp je spodbujal k redni, dobro uravnoteženi in hranljivi prehrani s svežo, industrijsko neobdelano hrano, ki je pripravljena na tak način, da se ohranijo vitamini.

 - Terapija gibanja, ki aktivira človeko telo, tudi organe. Kneipp je priporočal fizično aktivnost kot npr. pešačenje, plavanje, kolesarjenje, ki naj bi se izvajala redno, če je le možno na prostem oziroma na podeželju.

 - Fitoterapija - izkoriščanje zdravilne moči zelišč. Kneipp je dokumentiral znanstveno raziskavo o zdravilnih učinkih nekaterih človeku koristnih rastlin na organizem. Kneippovi zdravilni pripravki zajemajo: čaje, mazila, olja, kopeli, obloge ter vsebujejo visoke koncentracije naravnih rastlinskih izvlečkov, ki so pomebni za zaščito in zdravljenje človekovega telesa. Svoje izkušnje in znanje o zdravilnih rastlinah je predstavil v knjigi Kneippova domača lekarna.

 - Terapija urejenega življenja se zavzema za način življenja, ki je usmerjeno k ohranjanju zdravja.

 Vsi zgoraj našteti elementi so pomembni, vendar razvijejo svoj potencial v polni meri šele v kombinaciji z zdravim in doslednim načinom življenja.

"Do tistega, kar imamo v izobilju, smo ravnodušni, zato pride do tega, da imamo stotine rastlin in zdravilnih zelišč za brezvreden plevel, namesto da bi jih opazili, občudovali in jih uporabljali." - Sebastian Kneipp

"Narava je najboljša lekarna,"  je večkrat dejal. Leta 1886 objavil dopolnjeno domačo lekarno. Knjiga Kneippova domača lekarna je podrobno in utemeljeno zasnovana, ampak na razumljiv in kratkočasen način. V knjigi avtor poroča o delovanju zdravilnih rastlin, čajev, tinktur ali izvlečkov, zdravilnih olj, rastlinskih praškov in zdrave prehrane za zdravljenje vsakodnevnih tegob.  

Več o knjigi >> Kneippova domača lekarna


Ključne besede: Sebastian Kneipp zdravilna zelišča izvlečki čaji rastlinska olja praški naravna zdravila fitoterapija aromaterapija izkušnje z zdravilnimi zelišči nasveti rastline uspehi pri zdravljenju zelišča zeli zeliščarstvo Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V praksi je najpomembnejša potreba po ljubezni in pripadnosti, saj je bližina in povezanost z ljudmi, ki nam nekaj pomenijo, predpogoj za zadovoljitev vseh potreb.

William Glasser