Kitolov na Ferskih otokih - Žalostna usoda kitov in delfinov

Kitolov na Ferskih otokih - Žalostna usoda kitov in delfinov

24.07.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


- 23. Julij 2015, obala Torshaven, Ferski otoki

Predvidoma 142 kitov pilotov je na ta dan izgubilo življenje pod kljukami in noži krvoločne množice več sto ribičev, ob navijanju množice moških, žensk ter otrok - vseh domačinov Ferskih otokov.

Žalostna in krvoločna tradicija na teh sicer idiličnih otokih, ki ležijo v Severnem Atlantskem oceanu se nadaljuje. Za razliko od starih časov, ko so kite lovili predvsem v nujne prehrambene namene, jih danes lovijo predvsem za zabavo. Vsako leto se domačini udeležijo množičnega praznovanja, kitolova na dolgo-plavute kite pilote in atlantske delfine. Lovci najprej z ladjami obkrožijo jato kitov in jih nato preženejo v točno določen zaliv ali fjord. Na plaži že čaka množica domačinov, ki vključuje tudi ženske in otroke, in ki se nato skupinsko spravijo nad uboge kite. Voda se kmalu obarva v krvavo rdečo barvo. Letno, življenje tako izgubi okoli 800 kitov pilotov. Vse v imenu tradicije.  

Ferski otoki so uradno ozemlje kraljevine Danske, ki je sicer članica Evropske Unije. V Evropski Uniji pa je kitolov prepovedan. A ker je Danska Ferskim otokom podelila avtonomijo, uživajo široko samoupravo. Ferski parlament je »okoli ferskih otokov določil samostojno ribolovno politiko, ki je bila vzrok, da Fersko otočje ni vstopilo v EU.«

Vsako leto se na otočje odpravijo tudi ladje oceanskih aktivistov organizacije Sea Shepherd, ki želijo na vso moč preprečiti žalostno usodo kitov pilotov. Leta 2011 je njihovo posredovanje obrodilo sadove, saj tega leta ni bil ubit niti en kit pilot. V letu 2013, ko Sea Shepherd-ovi aktivisti niso patruljirali okoli Ferskih otokov, je bilo ubitih kar 1300 kitov. V letu 2014 se je Sea Shepherd vrnil, a vseeno niso mogli preprečiti uboja 33 kitov pilotov.

20. julija 2015 so aktivisti uspešno preprečili uboj skupine kitov pilotov. A ferska policija je aretirala dva njihova aktivista, saj je napadanje njihove tradicije kaznivo dejanje. Kiti so tokrat uspešno pobegnili. A le tri dni kasneje, 23.  julija 2015,  so kitolovci ponovno odšli na morje in v zaliv prignali več deset kitov pilotov, ki pa jim aktivisti Sea Sheperd-a zaradi novih aretacij niso mogli pomagati. Morje se je ponovno obarvalo rdeče.

Kljub temu, da se uradna Danska politika in prebivalci Danske odmikajo od te krvoločne tradicije Ferskega otočja, sta kitolovce tokrat pred aktivisti varovali tudi dve veliki ladji uradne kraljeve danske mornarice.

In tradicija se na žalost prenaša tudi na najmlajše prebivalce Ferskih otokov, ki z veseljem sodelujejo pri tem žalostnem dejanju.

 

 Priporočamo slikanico o sočutju in prijateljstvu med deklico ter kitom >> Deklica in kit

 


Ključne besede: Ferski otoki Fersko otočje Danska kitolov kiti piloti žalostna tradicija Sea Shepherd organizacija  Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Knjiga, v kateri živi sedem čarobnih pravljic.
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pomembno je, da otroci berejo najrazličnejše knjige, da odkrivajo svoja čustva in čustva drugih ljudi. Gre ze neizmeren vir izobrazbe in kulture.

Quentin Blake