Knjiga izvirnih pravljic o živalih: Biserni kit in druge pravljice

Knjiga izvirnih pravljic o živalih: Biserni kit in druge pravljice

23.01.2017 | Avtor: Založba Atelje Doria


'Biserni kit in druge pravljice' je avtorska knjiga sedmih izvirnih pravljic v katerih nastopajo živali, ki posedujejo človeške lastnosti. Poleg živali pa srečamo še kraljično, kralja, čarovnico in gnoma. Obiščite pravljični svet bisernega kita, bele goske, velikanskega medveda, radovednega zajca, prisrčnega ježka, dobrodušnega belega srnjaka in lisice ter volka. Pravljice je napisala in v tuš tehniki narisala slovenska ilustratorka Živa Viviana Doria. Knjiga je izšla pomladi leta 2015, izdala in založila jo je založba Atelje Doria.

Biserni kit in druge pravljice, slovenska knjižna ilustracija

- Beli srnjak in gnom -

»Nekoč, pred davnimi časi, je živel beli srnjak, ki je bil hitrejši od vetra in močnejši od vode.« Tako se prične pravljica o belem srnjaku in gnomu. Gnomi so majhni škratje, ki morajo za gospodarja v rudniku kopati zlato. Naš gnom v pravljici 'Beli srnjak in gnom', pa že nekaj dni koplje in koplje in ne najde zlata. Še dobro, da na ožaloščenega gnoma naleti beli srnjak, ki poseduje prav posebno čudežno lastnost. Pravljica 'Beli srnjak in gnom' je pravljica o prijateljstvu in medsebojni pomoči. Včasih prav pride prav čudežni predmet in malo velikodušnosti.

Beli srnjak in gnom, ilustrirala Živa Viviana Doria, slovenska ilustratorka


- Zajec in oblaki -

»Nekega dne je zajec sedel na hribu, ko je mimo njega priplaval krasen oblak. /…/ Vstal je, pokrčil noge in skočil visoko, kot se je le dalo. Pristal je na oblaku iz najfinejše snovi.« Naš zajec iz pravljice 'Zajec in oblaki' se je dolgočasil in opazoval oblake, ko si je zaželel, da bi sedel na mehkem oblaku in potoval po svetu. Pa je skočil na oblak in plul z njim po nebu. A ker je bil nepazljiv, je zajec pričel padati na zemljo. Le kje je pristal zajec?

Zajec in oblaki, narisala slovenska ilustratorka Živa Viviana Doria

- Čudežna skleda medu -

»Za devetimi gorami in devetimi vodami je živel velikanski rjav medved. Medved je cele dneve brundal in čuval veliko skledo medu.« No kot nam pove naslove, je bila ta skleda medu čudežna. V pravljici 'Čudežna skleda medu' naš medved sreča še druge gozdne živali, odpluje pa tudi na širno morje, kjer sreča velikega kita. 'Čudežna skleda medu' je dobila tudi svojo slikaniško obliko. Avtorska slikanica je na voljo tukaj.

narisala Živa Viviana Doria, slovenska ilustratorka

- Biserni kit -

Naslovna pravljica 'Biserni kit' je pravljica o mladi kraljični, ki je imela vse, kar si je kadarkoli zaželela. Kaj kmalu je kralju, njenemu očetu, zmanjkalo idej za obdarovanje mlade kraljične. Ko je slišala zgodbo o belem kitu z zlatim rogom, je prevzetno zahtevala, da ji ujamejo to veličastno žival. Oče ji je želel ugoditi, a dogodki v pravljici 'Biserni kit' so ubrali drugačno pot, in kraljična je izkusila, da so v življenju pomembnejše stvari, kot neskončne količine materialnih daril.

 Biserni kit. narisala Živa Viviana Doria, slovenska ilustratorka

- Zlati čopič -

»Nekoč, pred davnimi časi, je v majhni hišici sredi gozda živela goska. Okoli hišice je imela prelep vrt, poln dišečih, cvetočih cvetlic. /…/ Nedaleč proč pa je v svoji podrti koči bivala zlobna čarovnica. Vse te lepe pisane cvetlice so jo nadvse jezile. Zato je hišico bele goske uročila.« V pravljici 'Zlati čopič' srečamo belo gosko, ki ima na svojo smolo, za sosedo zlobno čarovnico. Ko čarovnica uniči goskin čudovit vrt, goska odide po svetu. Na poti sreča poljskega škrata, ki ji izroči čudežni predmet, zlati čopič, s katerim bo lahko ponovno ustvarila svoj pisan vrt. 'Zlati čopič' je zaporedje čudežnih dogodkov v življenju bele goske.

Bela gos, goska, narisala Živa Viviana Doria, slovenska ilustratorka

- Ježek in rdeča mušnica -

»Na gozd je legla srebrna noč. /…/ Globoko pod smrekovimi vrhovi pa je, kot vsako noč poprej, drobencljal ježek.« Pravljica 'Ježek in rdeča mušnica' je pravljica o spominu. Ježek je imel nesrečno nezgodo, zaletel se je v lepo rdečo mušnico, ki se je prelomila in spremenila v srebrn prah. Ježek je ni uspel pravočasno narisati v svoj herbarij, zato je zajokal. Ker pa gobe za rast potrebujejo veliko vode, je iz njegovih solz zrasla še lepša rdeča mušnica. Le kaj je nato storil ježek?

Ježe narisala Živa Viviana Doria, slovenska ilustratorka in rdeča mušnica,

- Začarani gozd -

»Nekoč je obstajal prav poseben gozd. Začarani gozd.« Zadnja pravljica nosi naslov 'Začarani gozd'. Na enem delu začaranega gozdu je neprestano dan, tukaj živi volk, ki nikoli ne spi. Na drugem delu gozda pa je neprestano noč, tukaj živi lisici, ki je prava zaspanka. Prerokba pravi, kdor prečka eno stran, se ne more več vrniti na drugo. A ko se v lisici in volku enkrat vzbudi radovednost, kako je živeti na drugi strani, se je skušnjavi težko upreti. Le kdo bo prvi prestopil rob svojega gozda?

Lisica in volk, narisala Živa Viviana Doria, slovenska ilustratorka

© za ilustracije: Živa Viviana Doria

Ključne besede: Biserni kit pravljice o živalih živali gozdne živali Živa Viviana Doria knjižna ilustracija kiti slovenski ilustratorji kiti v leposlovju založba Atelje Doria mladinsko leposlovje branje otroške knjige pravljic ilustracija  Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prava literatura lahko obstaja, le, če je niso ustvarili pridni in zanesljivi funkcionarji, temveč norci, puščavniki, sanjači, uporniki in skeptiki.

Jevgenij Zamjatin