Koronavirus: Vsakdanji predmeti, ki se jih je bolje dotikati z rokavicami

Koronavirus: Vsakdanji predmeti, ki se jih je bolje dotikati z rokavicami

16.03.2020 | Avtor: B. O.


Kljub temu, da se virus COVID-19 prenaša predvsem kapljično, so strokovnjaki ugotovili, da le-ta na mehkih površinah preživi 24 ur, na trdih pa kar 48 ur. Zato je v naslednjih tednih potrebno prilagoditi svoje ravnanje in navade. V članku boste našli nekaj nasvetov, kako čimbolj varno rokovati z nekaj vsakodnevnimi predmeti, ki jih najbolj uporabljamo.


KLJUČI
Ključi so narejeni iz trdega materiala - kovine, zato virus na njih lahko preživi tudi 48 ur.
Najbolj učinkovito bi bilo ključe po vsaki uporabi obrisati z alkoholno raztopino, ki vsebuje vsaj 70% alkohola.


BANKOMAT

Če morate te dni uporabljati bankomat je najbolj priporočljiva uporaba rokavic. Ali pa si vsaj takoj po uporabi razkužite roke.


DENAR

Življenjska doba povprečnega bankovca lahko znaša tudi več kot 20 let. V tem obdobju, lahko bankovec v obtoku, nabere ogromno bakterij. Ker pa gre za mehko površino, bi se ob okužbi s koronavirusom, ta na njem obdržal približno 24 ur. Varnejša je uporaba kartic, ki ne menjajo lastnika.


KLJUKE NA JAVNIH POVRŠINAH

Dotikanje kljuk in podobnih trdih površin je zelo občutljivo, saj se virus na njih obdrži dalj časa. Priporočljivo je, da smo zelo pozorni, kako rokujemo z različnimi držali in kljukami na javnih površinah, in si nato čiprej operemo roke. Izogibamo se dotikanju obraza.


TEKOČE STOPNICE

Tekoče stopnice v trgovskih centrih so leglo umazanije. Tudi v normalnih razmerah se jih čim manj dotikamo, in se ob primeru, če se jih dotaknemo, nato ne dotikamo obraza, dokler si ne umijemo rok.


GUMBI DVIGAL
Če so na Kitajskem nekje uvedli holografske gumbe, pri nas te možnosti ni. Če nimamo rokavic, na gumbe pritiskamo s ključi, svinčniki, zobotrebci, skratka, čim manj stika s prsti.


Najpomembnejše je seveda redno umivanje rok z milom in toplo vodo.


Ključne besede: Koronavirus zdravje predmeti varnost Priročnik za vizualiziranje
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Skoraj vsi izjemni dosežki so bili doseženi potem, ko je že bilo "povsem" dokazano, da jih je nemogoče izvesti.

(Orison Swett Marden)