Kruh z dodatki ali brez?

Kruh z dodatki ali brez?

12.03.2006 | Avtor: Tina Semprimožnik
"Radovednost mi ni dala miru in sem začela raziskovati. Po deklaracijah sem ugotovila, da cela vrsta krušnih izdelkov – od navadnega belega kruha do finih pekovskih izdelkov – vsebuje različne dodatke, kot so stabilizatorji, maščobe živalskega izvora in barvila. Za črni kruh cenejše variante pa celo prodajalke rade povedo, da je le navadni beli kruh, ki je temno obarvan. "

Sedim za računalnikom in zajtrkujem. Kruh z margarino in marmelado. Kakšna drobtinica na tipkovnici, pa nič zato…
Slovenci smo znani ljubitelji kruha, jemo ga na veliko, nekateri celo – moja mama na primer – ob kosilu, pri glavni jedi, krompirju, testeninah, rižoti. Sama si ga privoščim predvsem za zajtrk ali malico in če nimam idej, kaj bi si v napadu lakote pripravila za pod zob.

Pred časom, ko sva s fantom užitkarsko malicala sveže, dišeče žemljice in se čudila, kako slastne in rahle so, sem pomislila na postopek peke in sestavine krušnega testa in pekovskega peciva. Spomnila sem se domačega kruha iz krušne peči pri starem očetu. Prvi dan je božansko dober, dišeč, nizek, prav nič napihnjen, naslednji dan pa ga je treba že malo bolj prežvečiti …

Radovednost mi ni dala miru in sem začela raziskovati. Po deklaracijah sem ugotovila, da cela vrsta krušnih izdelkov – od navadnega belega kruha do finih pekovskih izdelkov – vsebuje različne dodatke, kot so stabilizatorji, maščobe živalskega izvora in barvila. Za črni kruh cenejše variante pa celo prodajalke rade povedo, da je le navadni beli kruh, ki je temno obarvan.

Polaščalo se me je nezaupanje in tek do svežih žemljic me je mineval. Nekaj dni sem se alternativno tolažila z riževimi vaflji, potem pa sva se s fantom (reklama in možnost za ugoden nakup sta prišla ravno ob pravem času) odločila za nakup aparata za peko kruha.
Neučakano sva se lotila peke, ki je skrajno preprosta in elegantna. V bistvu sploh ni peka, le priprava nanjo. V pekač streseš sestavine in to je vse. Prvi poskus po priloženih receptih nama ni ravno uspel, skorja je bila preveč trda, prej primerna za glodanje. Bila sva razočarana in skeptična. Dvomila sva v kakovost aparata, nato kvasa, moke, celo na trdoto vode sem pomislila.

Brskala sva po internetu (Kulinarična Slovenija), našla več različnih receptov, pobrala od vsakega nekaj in rodil se je tale izbor sestavin, ki vedno pričara odličen kruh:

Za približno 900 g kruha:

• 400 g bele pšenične moke (tip 500)
• 100 g kakšne druge moke (polnozrnate, koruzne, pirine, ržene, ajdove, krušne…)
• 330 ml tekočine (sojino mleko, navadno mleko, voda…)
• zavitek kvasa
• žlica soli
• žlička sladkorja
• dodatki po okusu: sezam, bučna, sončnična, lanena, makova semena, ovseni, pšenični, riževi, rženi kosmiči, sojine tropine, pšenični otrobi, suha zelišča, svež sesekljan peteršilj …

Vse sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo. V posodo za pečenje najprej vlijemo tekočino, dodamo obe vrsti moke, sol in sladkor, nato pa še kvas in dodamo še morebitne dodatke. Na zaslončku nastavimo program za hitro pečenje in čez slabi dve uri nas že čaka svež, opojno dišeč hlebček kruha. Vzamemo ga iz pekača, ga zvrnemo na pladenj, iz njega odstranimo kovinsko mešalo ter ga pokrijemo s kuhinjsko servieto, da se počasi ohladi.
 
Takšna količina kruha zadošča za dva lačna kruhojedca na dan. Trik je v tem, da hlebček sploh ni tako velik, je pa testo zelo kompaktno, težko in nadvse nasitno, po okusu in strukturi popolnoma drugačno kot industrijsko. Midva ga v teh začetnih, navdušenih dneh pečeva vsak dan in ga kar sproti porabiva. Nikakor pa ne bi kazalo z njegovim uživanjem pretiravati, ob vikendih zato narediva kakšen dan, dva premora.

Sčasoma nameravam poskusiti tudi različne vrste pekovskega peciva, sadni kruh, kruh z oreški, misliji, zeliščni, graham, korenčkov, bučni in čebulni kruh. Možnosti za ustvarjanje je neomejeno, vsak pa si lahko seznam sestavin za obogatitev testa prikroji po lastnem okusu.
Peka domačega kruha je tudi cenovno ugodnejša. Največja in neprimerljiva prednost pa je zagotovo poznavanje izvora sestavin, ki naredijo iz krušnega testa pravi kulinarični užitek brez nadležnih, nepotrebnih, celo škodljivih aditivov.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Tina Semprimožnik  kruh  okusi  peka kruha  prehrana  recepti  vegetarijanska kuhinja Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Življenje niso le dobre karte,včasih je treba odigrati tudi igro s slabšimi kartami.

Jack London