Leonardova risba Vitruvijca bo na ogled v pariškem Louvru

Leonardova risba Vitruvijca bo na ogled v pariškem Louvru

17.10.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Prihodnje leto bomo obeleževali 500 let od smrti velikana renesančne umetnosti, Leonarda da Vincija. Potem, ko so v Rimu napovedali razstavo njegovih izumiteljskih in znanstvenih del, bodo v pariškem Louvru razstavljali njegove slike.

Italija bo, za potrebe pariške razstave, Franciji posodia šest Leonardovih del ter znamenitega Vitruvijca. Po polemikah, ko je Italija nasprotovala posoji Vitruvijca zaradi krhkosti dela, je sodišče prisodilo v prid Louvru.


Vitruvijec je risba moške figure, na kateri je Leonardo upodobil proporce človeškega dela po Vitruviju. Risba je sicer hranjena pod strogimi ukrepi, kot so klima in zaščita pred sončno svetlobo, da bi preprečili njeno uničenje.


V pariškem Louvru sicer hranijo pet Leonardovih slikarskih del, ter 22 risb. Danes je ohranjenih le 22 slikarskih del velikega mojstra.


Pariška razstava bo odprta 24. oktobra.

Ključne besede: Leonardo da Vinci razstava Louvre Pariz renesansa renesančni umetniki Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V vsaki zmagi je poraz, v vsakem porazu zmaga. Vztrajni zmagujejo.

(Italijanski pregovor)