Leonardova risba Vitruvijca bo na ogled v pariškem Louvru

Leonardova risba Vitruvijca bo na ogled v pariškem Louvru

17.10.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Prihodnje leto bomo obeleževali 500 let od smrti velikana renesančne umetnosti, Leonarda da Vincija. Potem, ko so v Rimu napovedali razstavo njegovih izumiteljskih in znanstvenih del, bodo v pariškem Louvru razstavljali njegove slike.

Italija bo, za potrebe pariške razstave, Franciji posodia šest Leonardovih del ter znamenitega Vitruvijca. Po polemikah, ko je Italija nasprotovala posoji Vitruvijca zaradi krhkosti dela, je sodišče prisodilo v prid Louvru.


Vitruvijec je risba moške figure, na kateri je Leonardo upodobil proporce človeškega dela po Vitruviju. Risba je sicer hranjena pod strogimi ukrepi, kot so klima in zaščita pred sončno svetlobo, da bi preprečili njeno uničenje.


V pariškem Louvru sicer hranijo pet Leonardovih slikarskih del, ter 22 risb. Danes je ohranjenih le 22 slikarskih del velikega mojstra.


Pariška razstava bo odprta 24. oktobra.

Ključne besede: Leonardo da Vinci razstava Louvre Pariz renesansa renesančni umetniki V mestece na robu hriba tokrat pride gospa Poletje. Gospa Poletje je druga od štirih sester ...
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse, kar je v letu ptice, je v srcu človeka, ki ljubi.

(Rudi Kerševan)