Leonardova risba Vitruvijca bo na ogled v pariškem Louvru

Leonardova risba Vitruvijca bo na ogled v pariškem Louvru

17.10.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Prihodnje leto bomo obeleževali 500 let od smrti velikana renesančne umetnosti, Leonarda da Vincija. Potem, ko so v Rimu napovedali razstavo njegovih izumiteljskih in znanstvenih del, bodo v pariškem Louvru razstavljali njegove slike.

Italija bo, za potrebe pariške razstave, Franciji posodia šest Leonardovih del ter znamenitega Vitruvijca. Po polemikah, ko je Italija nasprotovala posoji Vitruvijca zaradi krhkosti dela, je sodišče prisodilo v prid Louvru.


Vitruvijec je risba moške figure, na kateri je Leonardo upodobil proporce človeškega dela po Vitruviju. Risba je sicer hranjena pod strogimi ukrepi, kot so klima in zaščita pred sončno svetlobo, da bi preprečili njeno uničenje.


V pariškem Louvru sicer hranijo pet Leonardovih slikarskih del, ter 22 risb. Danes je ohranjenih le 22 slikarskih del velikega mojstra.


Pariška razstava bo odprta 24. oktobra.

Ključne besede: Leonardo da Vinci razstava Louvre Pariz renesansa renesančni umetniki Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Danes je moj najljubši dan.

A. A. Milne