Leposlovje, besedna umetnost ali beletristika

Leposlovje, besedna umetnost ali beletristika

24.09.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Sopomenke: (sam.) beletrija, beletristika, besedna umetnost, leposlovje [slovstvo]
Nadpomenka: književnost, literatura, slovstvoLeposlovje ali besedna umetnost
  je področje umetnosti, pri kateri je beseda oziroma jezik izrazno sredstvo.  Avtor - umetnik s pripovednim, besednim izražanjem ali prikazovanjem lahko predstavi prostor in čas ter vanju umesti knjižne osebe.

Za besedno umetnost oz. leposlovje ali beletrijo (beletristiko) so značilni trije vidiki:  (1) estetski (pri bralcu si prizadeva vzbuditi estetsko ugodje), (2) spoznavni (spoznanja o svetu, bivanju, življenju,...), (3) nravstveni (nravi, vrednote, ideološka izhodišča ...).

Glede na strukturo in zgradbo leposlovje ločimo na književne vrste kot so pesništvo, pripovedništvo in dramatika. Navedene vrste se razširjajo v mnoge književne zvrsti.

Navedeni vidiki se celostno odražajo v klasiki, ki izstopa po svoji kakovosti in je najvišja oblika leposlovja.

Več branja >>> Knjige - Leposlovje


Leposlovje ali besedna umetnost, beletristika

Viri:    OdprtiTezaver - slovenski tezaver
          Wkikipedija
          Arnes
          Ilustracija v leposlovju / Julia Doria (diplomsko delo na Akademiji  za likovno umetnost in oblikovanje)


Ključne besede: Leposlovje besedna umetnost beletristika beletrija slovstvo literatura književnost pesništvo pripovedništvo dramatika klasika pisatelji knijževniki literati Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nič za menoj, vse pred menoj, tako kot je vedno na cesti.

Jack Kerouac