Letošnja populacija metuljev monarhov v Mehiki dosegla rekord zadnjih let

Letošnja populacija metuljev monarhov v Mehiki dosegla rekord zadnjih let

02.02.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Populacija metuljev monarhov (Danaus plexippus), oranžno-črnih lepotcev, ki prezimujejo v Mehiki, je dosegla najvišjo stopnjo v zadnjih dvanajstih letih. Število metuljev je to zimo za 144% večje, kot v lanskem letu.

Metulji monarhi prezimujejo v mehiškem gozdu. Metulji so letošnjo zimo zasedli 6 ha gozda, kar je največja površina v zadnjih letih. Leta 2014 je bilo metuljev tako malo, da so zasedli 'le' dobre pol hektarja površine.

Biologi in znanstveniki so navdušeni nad letošnjo številčnejšo populacijo monarhov. Sedaj pričakujejo, da bodo metulji uspešno preživeli spomladansko migracijo. Ker pa so monarhi zelo občutljiva vrsta, lahko populacija metuljev hitro doživi velike izgube. Ena takšnih se je zgodila leta 2017, ko je njihovo območje v Mehiki prešla nenadna snežna nevihta, ko so se metulji že pripravljali na spomladnasko migracijo. Poginilo je vsaj 1.5 milijona metuljev.

Monarhi odložijo jajčeca izključno na rastlino svilnico (Asclepias). V enem mesecu se oblikujejo gosenice, ki se skozi preobrazbo prelevijo v metulja. Metulji spomladi migrirajo na sever, kjer naslednje generacije ponovijo razmnoževalni cikel. Jeseni monarhi prenehajo z reprodukcijo, da prihranijo energijo za dolgo pot na jug, v Mehiko, kjer preživijo zimo.Ilustracija/kolaž: Kresnik.eu

Ključne besede: metulji migracije Mehika ekologija entomologija monarh Danaus plexippus Asclepias Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Če vas nekdo izziva, vedno poskušajte izziv sprejeti."

Donald J. Trump