Letošnja populacija metuljev monarhov v Mehiki dosegla rekord zadnjih let

Letošnja populacija metuljev monarhov v Mehiki dosegla rekord zadnjih let

02.02.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Populacija metuljev monarhov (Danaus plexippus), oranžno-črnih lepotcev, ki prezimujejo v Mehiki, je dosegla najvišjo stopnjo v zadnjih dvanajstih letih. Število metuljev je to zimo za 144% večje, kot v lanskem letu.

Metulji monarhi prezimujejo v mehiškem gozdu. Metulji so letošnjo zimo zasedli 6 ha gozda, kar je največja površina v zadnjih letih. Leta 2014 je bilo metuljev tako malo, da so zasedli 'le' dobre pol hektarja površine.

Biologi in znanstveniki so navdušeni nad letošnjo številčnejšo populacijo monarhov. Sedaj pričakujejo, da bodo metulji uspešno preživeli spomladansko migracijo. Ker pa so monarhi zelo občutljiva vrsta, lahko populacija metuljev hitro doživi velike izgube. Ena takšnih se je zgodila leta 2017, ko je njihovo območje v Mehiki prešla nenadna snežna nevihta, ko so se metulji že pripravljali na spomladnasko migracijo. Poginilo je vsaj 1.5 milijona metuljev.

Monarhi odložijo jajčeca izključno na rastlino svilnico (Asclepias). V enem mesecu se oblikujejo gosenice, ki se skozi preobrazbo prelevijo v metulja. Metulji spomladi migrirajo na sever, kjer naslednje generacije ponovijo razmnoževalni cikel. Jeseni monarhi prenehajo z reprodukcijo, da prihranijo energijo za dolgo pot na jug, v Mehiko, kjer preživijo zimo.Ilustracija/kolaž: Kresnik.eu

Ključne besede: metulji migracije Mehika ekologija entomologija monarh Danaus plexippus Asclepias Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če se želiš naučiti nekaj novega, pojdi po včerajšnji poti.

John Burroughs