Letošnji perzeidi bodo zaradi polne Lune manj opazni

Letošnji perzeidi bodo zaradi polne Lune manj opazni

10.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Avgustovske noči spet krasijo perzeidi, vsakoletni meteorski dež perzeidov, ki se  pojavi v avgustu.  Letošnji vrhunec bo v noči na 13. avgust.


Priljubljen meteorski dež pa bo letos za opazovalce bolj okrnjen, saj jih bo presvetlila skoraj polna Luna. Ob jasni temni noči je moč opaziti tudi do 80 utrinkov na uro. Tokrat pa jih lahko pričakujete med 10 in 15 na uro, morda malo več ob vrhuncu.

Kdaj opazovati perzeide 2019?

Zemlja po poti kometa Swift-Tuttle potuje med 17. julijem in 24. avgustom. Vrhunec očarljive nebesne predstave bo v noči med 12. in 13. avgustom 2019, ko bo Zemlja potovala skozi najbolj prašno območje. To noč bo vidnih največ meteorjev, jih je pa mogoče opaziti tudi pred tem datumom, kot tudi nekaj dni po njem.Nasveti za opazovanje:

  •     12. in 13. avgust ob 0:00-2:00
  •     posebna oprema ni potrebna
  •     poiščite temen prostor v naravi, saj mestna razsvetljava moti opazovanje nočnega neba
  •     pogled na nebo naj bo široko odprt,  saj utrinki letijo čez vse nebo, preko vseh ozvezdij
  •     oči se na temo prilagajajo tudi 20 minut, zato si vzemite dovolj časa za opazovanje tega nebesnega pojava
  •     opazujte vsaj 1 uro, saj meteorni roj pride naenkrat
   


Od kod prihajajo perzeidi

Perzeidi so delci kometa Swift-Tuttle, ki je s 26 kilometri premera največji znani objekt, ki redno leti mimo Zemlje. Komet za seboj pušča prašne delce in kose, in ko Zemlja avgusta prečka njegovo pot, ti odpadni delci kometa zgorijo v Zemljini atmosferi, mi pa jih vidimo kot meteorski dež. Utrinki prihajajo iz smeri ozvezdja Perseus, vendar se nato razpršijo po celotnem nebu. Odtod tudi ime perzeidi.


Veselo opazovanje nočnega neba!

Ključne besede: perzeidi meteorski dež komet Swift-Tuttle vesolje opazovanje nočnega neba astronomija poletje Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)