Lunine mene: Kako Luna potuje okoli Zemlje

Lunine mene: Kako Luna potuje okoli Zemlje

10.06.2017 | Avtor: | Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Luna je krogla, ki potrebuje 27,3 dni, da obkroži Zemljo. Luna je obsijana s Soncem, zato ob pogledu na nebo vidimo svetlo kroglo. Vsak dan vzide povprečno 50 min kasneje, kar pomeni, da enkrat vzide sredi dneva, drugič ponoči. Včasih vidimo le njen krajec, včasih pa polno luno. Temu pojavu pravimo lunine faze oz. lunine mene.Lunina pot okoli Zemlje se prične z novo luno, ki je postavljena med Zemljo in Soncem. Tista stran Lune, ki je obrnjena proti Zemlji, je obsijana le s šibko sončno svetlobo, ki izvira od Zemlje, zato je ta mena temna. Novi luni pravimo tudi mlada luna ali mlaj.

Nekaj dni pozneje, ko se Luna premika okoli Zemlje, njeno stran postopoma obsije Sonce. To meno imenujemo prvi krajec.

Teden po novi luni, je Luna s Soncem poravnana na 90°, z Zemlje opazujemo polovično osvetljeno Luno, ki ji pravimo polmesec. Sedaj je Luna naredila četrt svoje poti okoli Zemlje.

Ko se planeti poravnajo na 180° (Sonce - Zemlja - Luna), je Luna popolno osvetljena. Temu pojavu pravimo polna luna ali ščip.

Nekaj dni kasneje, ko se Luna vse bolj oddaljuje od Sonca, je postopoma vse manj obsijana s sončno svetlobo. Ena zadnjih luninih men se imenuje zadnji krajec. Saj ponoči ponovno vidimo le njen krajec.

Luna po približno 27ih dneh obkroži Zemljo in se vrne na začetni položaj, kot mlada luna; in krog se ponovi.


Mladim ljubiteljem vesolja priporočamo:
Slikanica >> Marsovčki na počitnicah
Kratka proza >>Vesoljček Pi

Ključne besede: lunine mene vesolje zanimivosti kroženje Lune okoli Zemlje mlada luna polna luna ščip mlaj lunin krajec astronomija  Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ostani, je očarljiva beseda v prijateljskem slovarju.

Louisa May Alcott