Malenkosti

Malenkosti

14.10.2016 | Avtor: dr. Lucija Mulej
"V primeru, da razpade naš svet komunikacije in tehnologij, v primeru katastrofe, bi malenkosti izginile v celoti. Bo že držalo, da se stvarstvo mora na vsake toliko časa odločiti za klofuto človeštvu, ki ni hvaležno. Tu ne gre za moralo, morala je slaba služabnica pravičnosti. Pravičnost je onkraj morale, ki je pogojena z družbenimi dogovori."

Plača, avto, hrana, dobrine …. Gneča v mestu. Ljudje smo nestrpni. Pešci pogledujejo na uro. Avtobus spet zamuja. Kosilo je postreženo ohlajeno. Kam se vrti ta svet?

Ali je vredno polagati pozornost na zgoraj opisane malenkosti?
Kdo polaga pozornost v malenkosti? Ponavadi tisti, ki so prepolni vsega ali izpraznjeni vsega. In vedno se najde šivanka v senu.
Brezposelnost? Mraz? Stiska?
Trpljenje v obilju?

Malenkosti odpadejo, ne vidimo jih več.

Zaznava realnosti zavisi od okoliščin, naših osebnih in širše, družbenih. Malenkost je stvar pogleda. Kaj in zakaj nas nekaj iztiri, priča o naši naravnanosti do življenja nasploh.

Velja: kaj in koliko lahko nekdo prenese, je vprašanje pogojenosti. Naše pogojenosti. Da nas iztiri prometni zamašek, počasnost sodelavca, mrzla kava in neprijaznost uslužbenke v banki.

Kot da je njeno poslanstvo nasmeh nam osebno. Kje je sočutenje sočloveka in njegove morebitne stiske, ki se odraža kot trenutna aroganca? Prevečkrat smo slepi. Branje človekovega karakterja je umetnost.

Ali so malenkosti zares tako pomembne?

Malenkosti so dane kot učitelji, učitelji naše trdnosti, da se ne ujamemo v navidez nujne stvari, a po sebi popolnoma nepomembne. Svet teče dalje, z mrzlo kavo ali brez nje.

Pomen situacijam pripišemo sami.V primeru, da razpade naš svet komunikacije in tehnologij, v primeru katastrofe, bi malenkosti izginile v celoti. Bo že držalo, da se stvarstvo mora na vsake toliko časa odločiti za klofuto človeštvu, ki ni hvaležno. Tu ne gre za moralo, morala je slaba služabnica pravičnosti. Pravičnost je onkraj morale, ki je pogojena z družbenimi dogovori.

Daleč smo od pravih poti. Posamezniki jih kažejo, a jih večina skuša potolči. A še vedno velja, da mrtvi pobijajo mrtve. Živega človeka se ne da uničiti. Življenje daje življenje in pozablja na kapricioznost malenkosti.

Priporočljivo branje >>> Tvoja nevidna moč - Vizualizacija

 


Ključne besede: Lucija Mulej  malenkosti  proza  razmišljanja  realnost  zaznavanje Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnik je inštrument, ki beleži nekaj, kar že obstaja, nekaj, kar pripada vsemu svetu, in kar je prisiljen kot umetnik vrniti temu svetu.

Henry Miller