Manija nad bizarnimi naci knjigami

Manija nad bizarnimi naci knjigami

15.03.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Znano je, da je humorist Alan Coren v svojih zrelih letih izdal zbirko humoresk v knjižni obliki, ki jo je naslovil Golf za mačke. In naslovnico je opremil s svastiko. Opazil je namreč, da so takratni najpopularnejši naslovi britanskih del vsebovali: mačke, golf in nacizem. "

Knjige o tretjem rajhu so prepravile britanske lestvice bestsellerjev, vendar ali gre pri tem za pristno zanimanje za zgodovino ali čudaški fetiš, se sprašuje Clive Anderson.

Znano je, da je humorist Alan Coren v svojih zrelih letih izdal zbirko humoresk v knjižni obliki, ki jo je naslovil Golf za mačke. In naslovnico je opremil s svastiko. Opazil je namreč, da so takratni najpopularnejši naslovi britanskih del vsebovali: mačke, golf in nacizem.

To je bilo leta 1975. Šestintrideset let potem - in več kot 60 let po koncu druge svetovne vojne - se naci knjige prodajajo bolj kot kdaj prej. V letu 2010 je bilo (v Veliki Britaniji) izdanih presenetljivih 850 knjižnih naslovov o tretjem rajhu, kaj je 350 več kot leta 2000.

In v večini imajo še vedno svastiko na naslovnici.

Nenavadno in nenehno uspešne knjige o nacizmu so s področja leposlovja, stvarne literature in znanstvene fantastike.

Vsebujejo teme kot so: okultno, nacizem, naci magija, nacistična bojna sredstva in naci doktorji. Potem tudi zgodovina SS uniform, avtomobili SS osebja, vpoklic v SS in propagando. Med knjigami so tudi resna zgodovinska dela, dogodivščine Panzerjeve divizije in skrivnosti gestapa.
Obstaja celo knjiga o firerjevi zbirki knjig - Hitlerjeva zasebna knjižnica.

Kaj se torej dogaja? Ali britanski kupci še vedno iščejo svarila iz zgodovine ali morda nekatere med njimi privlači pošasten glamur najbolj grozljivih negativnih oseb iz zgodovine?

Ali so nekateri bralci nagnjeni k nekakšni obliki naci fetišizma? Nekaj navdušencev je izsledilo prvo izdajo Hitlerjeve knjige Mein Kampf.

Ali je nujno razumeti delovanje blaznega uma?

Življenje v Stalinovi Rusiji, Maovi Kitajski in Pol Potovi Kambodži ni nikdar doseglo takšnega zanimanja javnosti.

Ni tako nerazumljivo, zakaj britanski ljudje pripovedujejo in obnavljajo zgodbo druge svetovne vojne. Gre za nekakšno zgodbo.
Winston Churchill je 1940 dejal prav pred bitko za Britanijo: "Če bi britanski imperij in narodova blaginja trajala vsaj tisoč let, bi ljudje rekli 'To so bile njihove najboljše ure'."

Vendar ali to vzpodbuja ljudi, da preučujejo vsako najmanjšo podrobnost o življenju v nacistični Nemčiji?

Veliko je torej tem za branje in za pisanje knjig. Vendar ali je obsesija z njihovo obsesijo v celoti zdrava?

In vedno bodo v knjigarnah knjige o nacizmu.

Ali je zdravo ali nezdravo za britansko narodovo psiho, gotovo je zdravo za britanske založnike. 100 najbolj prodajanih knjig o tretjem rajhu je bilo prodanih za več kot 12 milijonov funtov.

Knjiga Moj boj = Mein Kampf je izšla tudi v slovenskem jeziku, vendar so jo prepovedali. Knjigarne so jo umaknile iz prodaje in knjižnice iz izposoje. V spletno knjigarno še kakšno leto zatem, ko knjige ni več v prodaji, kličejo starejše gospe. Knjige sicer ne bi kupile, a ker je prepovedana, vse zelo zanima, kaj piše v njej.


Povzeto po BBC

Ključne besede: Knjige prodaja knjig založništvo tretji rajh nacizem svastika Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Igrive, vzpodbudne in prijazne pesmice spremljajo tople, domiselne, izvirne ilustracije.
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost ni narejena za kogarkoli, a je hkrati za vse.

Piet Mondrian