Mesoreznica in polpete

Mesoreznica in polpete

12.09.2006 | Avtor: Tomaž Petauer
"Če sekljamo zelenjavo, jo moramo takoj pojesti ali skuhati, ker pri stanju oksidacija uničuje provitamin A in vitamin C."
To zveni za vegetarijance nekoliko provokativno, vendar beseda ni konj, saj lahko z njo sekljamo oziroma pasiramo tudi razna druga živila in tako pripravljamo pireje in mase za polpete.

Mesoreznice so ročne in električne, od ročnih imam v mislih predvsem Porkert (na sliki). (Te dobimo v trgovinah Merkurja, pa tudi rezervne dele: propelerske nožke in perforirane plošče. Pri tem moramo paziti na velikost modela, čeprav so tudi tu še možne improvizacije: ko sem pred kratkim pogrešil nožek in je bil v trgovini na voljo namesto št. 5 le št. 8, sem vzel pač tega, mu zbrusil konice, v odprtino pa vstavil vložek iz aluminijaste pločevine – in stvar deluje normalno.)

Če sekljamo zelenjavo, jo moramo takoj pojesti ali skuhati, ker pri stanju oksidacija uničuje provitamin A in vitamin C. Gobe so težko prebavljive, zato jih je treba temeljito prežvečiti. Večina jih ne in jim obležijo v želodcu. Žvečenje lahko nadomestimo z mesoreznico. še bolj se to pokaže pri svežih beluših. Precejšen spodnji del poganjkov je preveč žilav in je treba tisto zavreči, kar je škoda, če pomislimo na ceno. Če pa žilave dele zmeljemo in skuhamo, je izkoristek popoln. Z mesoreznico lahko zdrobimo špagete v zrnca, ki se zelo hitro skuhajo. Lahko pa z njo tudi sami izdelujemo špagete: odstranimo nožek, tako da testa ne sekljamo ampak le iztiskamo skozi perforirano ploščo; vmes jih malo pomokamo, da se ne sprijemajo. Mesoreznica je torej vsestransko uporabna zadeva, in če jo preimenujemo v »sekljalnico« ali »mlevnico«, je tudi nomenklaturni problem rešen.

POLPETE

Z mesoreznico lahko pripravimo maso za polpete med drugim iz kuhanih sojinih špagetov, lahko pa tudi iz namočene pšenice. Dodamo malo svežega kvasa, začimbe in toliko drobtin, da se masa pri oblikovanju ne lepi na prste.

Dodatno vezivo ni potrebno, saj ga vsebujejo dovolj že špageti ali pšenica. Za začimbo lahko vzamemo kar mešanico Čevap (sol, česen, poper), ker pa je po mojih izkušnjah količina, predpisana v navodilu na vrečki ali kozarčku premočna, bi svetoval tretjino manj. Če začimbe zamešamo posebej, zadošča 1 – 1,5% soli.

Jedi nasploh preveč solimo, za natančno odmerjanje pa bi potrebovali na gram natančno tehtnico. Tako si z malo spretnosti lahko izdelamo tudi sami, na primer iz zelo tanke vzmeti. še boljša, sistemska rešitev za natančno odmerjanje soli pa bi bile enogramske tablete. – Kakor koli že, končni rezultat so hrustljavo zapečene polpete.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju
Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Tomaž Petauer  polpete  prehrana  vegetarijanska kuhinja  vegetarijanstvo  zdrava prehrana Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Priročnik za vizualiziranje
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ena sama napaka zahteva sedem popravkov.

(Albert Einstein)