Misli o državi

Misli o državi

05.07.2013 | Avtor: Rudi Kerševan | Kahlil Gibran | Jacques Maritain


Država
 
"Država je kot volkulja. Samo njeni mladiči jo lahko brezbrižno sesajo in pijejo njeno mleko." (Rudi Kerševan)

"Država je trdoživa oblika družbene organiziranosti. Za svoj obstoj ne potrebuje najsposobnejših ljudi. Če jo vodijo najsposobnejši ljudje, ima odlično vodstvo. Tudi ko jo vodijo nadpovprečni, podkupljivi in lastnemu ljudstvu ali narodu škodoželjni ljudje, kar se velikokrat dogaja, še vedno normalno deluje. In celo ko jo vodijo norci, obstane."  (Rudi Kerševan)

"Država ne ustvari naroda, zato državi ničesar ne dolgujem. Dolgujem narodu, ognju, ki me greje, in njegovi svetlobi, ki mi osvetljuje obraz, da sem njen prepoznaven delček." (Rudi Kerševan)

"Država je hladna zgradba, kjer vlada sistem. V nji prebivamo. Narod je veliko srce, v katerem je tudi najbolj zapostavljen otrok deležen občutka pripadnosti svojemu izvoru, živi povezavi s tkivom, ki utripa, narodom." (Rudi Kerševan)

"Kdor je razočaran nad državo, ne razume, da je država hladna naprava brez krvi, brez srca in brez duše - država." (Rudi Kerševan)

"Ko bo popolna družba, h kateri stremi naša zgodovinska doba, tj. svetovna politična družba, postala stvarnost, bo zaradi pravičnosti dolžna v največji možni meri spoštovati svoboščine (ki so bistvene za obče dobro sveta) tistih neprecenljivih nosilcev političnega, moralnega in kulturnega življenja, ki jo bodo tvorili."  (Jacques Maritain)

"Ni potrebno posebej poudarjati, da je morebitna ustava, v kateri bodo nekega dne opredeljene pravice, dolžnosti in oblastne strukture svetovne države, lahko le plod skupnih naporov, izkušenj in preizkušenj sedanjosti in prihodnosti."  (Jacques Maritain)

"Ideja o svetovni oblasti je vzbudila zelo številne pomisleke. Najbolj očiten pomislek poudarja, da je ideja dobra in lepa, a jo je absolutno nemogoče uresničiti in je zato nevarna."  (Jacques Maritain)

 "Stara pravila, po katerih se je presojalo, ali je vojna pravična ali nepravična, so se obrabila, toda odpovedati se razlikovanju med pravičnim in nepravičnim (tako v primeru vojne kot v vsakem drugem primeru), bi preprosto pomenilo odpovedati se moralnemu razumu. Dobro bi bilo, če bi v določenih in še posebej resnih mednarodnih krizah, svet razumnikov lahko povedal ljudem, po kateri poti se (po njihovem mnenju) prispe do pravičnosti."  (Jacques Maritain)

"Ljudje se cepijo na različne klane in plemena ter pripadajo različnim državam ali mestom. Sam pa sem tujec v vseh skupnostih in ne sodim v nobeno bivališče. Moja dežela je vesolje, človeška družina pa moje pleme. Ljudje so šibki in pravijo, da se razlikujejo med seboj. Svet je že tako ali tako omejen, ga ni modro cepiti na kraljestva, cesarstva ali države."  (Kahlil Gibran)

"Država so tudi tisti posamezniki, ki ogromno delajo ter lepo mislijo, čutijo in ljubijo, ter tudi tisti, ki niso tako nasilni in oblastni." (Jože Urbanija)


Ključne besede: misli citati navedki izreki reki odlomki iz knjig država o državi  življenje osebnostna rast motivacija  misli verzi lepa misel modrosti modre misli pisatelji Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)