Muzej Smithsonian: Rdeči čeveljci iz filma Čarovnik iz Oza so potrebni obnove

Muzej Smithsonian: Rdeči čeveljci iz filma Čarovnik iz Oza so potrebni obnove

19.10.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Ameriški muzej Smithsonian iz Washingtona, bo na Kickstarter lansiral kampanjo za zbiranje 300.000 ameriških dolarjev (približno 270.000 eur), za restavriranje znamenitih rdečih čeveljcev, ki jih je leta 1939, v filmu Čarovnik iz Oza, nosila Dorothy.

Muzej Smithsonian je pozval javnost, naj pomaga pri reševanju čarobnih rubinastih čeveljcev, ki so Dorothy odpeljali nazaj v Kansas, na koncu filma Čarovnik iz Oza. Muzej je zagnal kampanjo na Kickstarterju, kjer zbirajo 300.000 ameriških dolarjev, potrebnih za restavracijo čevljev.

Znameniti čevlji, ki jih je nosila ameriška igralka Judy Garland, so že 30 let eden najbolj priljubljenih predmetov v muzeju Smithsonian. Izdelani so bili pred skoraj 80 leti, v studiu MGM. Studio MGM je sicer, za potrebe filma, izdelal nekaj parov rubinastih čevljev. Pet parov je preživelo zob časa, a je bil en par leta 2005 ukraden in ga nikoli niso našli. Čeveljci muzeja Smithsonian so torej eden od štirih ohranjenih parov.

Čeveljci sicer niso bili namenjeni preživetju zoba časa; danes že precej obrabljeni, niso več rubinaste barve, temveč so zbledeli na neprivlačno opečnato barvo. Muzej želi obnoviti barvo in s sredstvi priskrbeti tehnološko napredno vitrino, ki bi jih ščitila pred zunanjimi vplivi.

Predstavnica muzeja Melinda Machado, je pojasnila, da je restavriranje teh čeveljcev zapleteno opravilo. Izdelani so bili iz več različnih materialov. Osnova je narejena iz prvih poskusov plastike, ki so narejeni na osnovi želatine. Pošita je s steklenimi ploščicami in perlami.

"Precej znanstvenih raziskav bo potrebnih, da bodo našli načrt restavriranja, ki bo združljiv z vsemi različnimi materiali," je dejala Machado.

Muzej Smithsonian, je čeveljce dobil kot donacijo leta 1979 in ves ta čas so bili razstavljeni v muzeju.

Vir: Guardian
Foto: wikipediaKljučne besede: rubinasti čeveljci Čarovnik iz Oza rdeči čevlji Kansas Doroteja Dorothy Smithsonian muzej restavriranje Judy Garland Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Življenje niso le dobre karte,včasih je treba odigrati tudi igro s slabšimi kartami.

Jack London