Na jugu Francije so našli velikansko stegnenico dinozavra zavropoda

Na jugu Francije so našli velikansko stegnenico dinozavra zavropoda

28.07.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Paleontologi upajo, da bodo po izkopavanjih uspeli sestaviti celoten skelet prazgodovinskega velikana."


Zavropodi so imeli zelo dolg vrat in rep, majhno glavo in štiri - stebrom podobne - čokate noge. Velikanski kopenski dinozavri so največji razcvet doživeli v obdobju pozne jure.

Na kraju kjer potekajo paleontološka izkopavanja so našli kar 7500 kosti, ki so pripadale vsaj 45 različnim vrstam prazgodovinskih živali. Nahajališče Angeac-Charente je eno najbogatejših najdbišč v Evropi. Izkopavanja so se pričela leta 2010.

Strokovnjaki so navdušeni nad najdbo, saj se velike kosti v zemlji zaradi teže običajno zdrobijo na manjše delce in le redko najdejo tako ohranjene primerke.

Najdena stegnenica je pripadala dinozavru, ki je na območju živel pred približno 140 milijoni let. Takrat je bilo območje v bližini današnjega Cognaca močvirje.

Med isto plastjo gline se je nahajala tudi velikanska medenična kost, ki je morebiti pripadala istemu dinozavru.

Znanstveniki bodo poskušali z najdenimi kostmi, ki sicer pripadajo različnim osebkom, sestaviti čim bolj popoln skelet zavropoda.


Fotografija je simbolična.

Ključne besede: paleontologija zauropod dinozavri sauropoda Francija arheologija Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Vse, kar potrebujete, da zaživite življenje, o katerem sanjate, imate že ta trenutek v sebi."

Barbara De Angelis