Na jugu Francije so našli velikansko stegnenico dinozavra zavropoda

Na jugu Francije so našli velikansko stegnenico dinozavra zavropoda

28.07.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Paleontologi upajo, da bodo po izkopavanjih uspeli sestaviti celoten skelet prazgodovinskega velikana."


Zavropodi so imeli zelo dolg vrat in rep, majhno glavo in štiri - stebrom podobne - čokate noge. Velikanski kopenski dinozavri so največji razcvet doživeli v obdobju pozne jure.

Na kraju kjer potekajo paleontološka izkopavanja so našli kar 7500 kosti, ki so pripadale vsaj 45 različnim vrstam prazgodovinskih živali. Nahajališče Angeac-Charente je eno najbogatejših najdbišč v Evropi. Izkopavanja so se pričela leta 2010.

Strokovnjaki so navdušeni nad najdbo, saj se velike kosti v zemlji zaradi teže običajno zdrobijo na manjše delce in le redko najdejo tako ohranjene primerke.

Najdena stegnenica je pripadala dinozavru, ki je na območju živel pred približno 140 milijoni let. Takrat je bilo območje v bližini današnjega Cognaca močvirje.

Med isto plastjo gline se je nahajala tudi velikanska medenična kost, ki je morebiti pripadala istemu dinozavru.

Znanstveniki bodo poskušali z najdenimi kostmi, ki sicer pripadajo različnim osebkom, sestaviti čim bolj popoln skelet zavropoda.


Fotografija je simbolična.

Ključne besede: paleontologija zauropod dinozavri sauropoda Francija arheologija Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Grenko sladka mikropoezija
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Resnična sreča je uživati sedanjost, brez skrbi na prihodnost.

Seneka