NASA bo v ponedeljek v živo prenašala pristajanje landerja Insight na Mars

NASA bo v ponedeljek v živo prenašala pristajanje landerja Insight na Mars

25.11.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


NASA bo v ponedeljek, 26. novembra, v živo prenašala pristajanje njihovega landerja InSight na Mars. Vozilo se bo tako pridružilo drugim landerjem in roverjem, ki se že vozijo po Marsovem površju. Nekateri še vedno delujejo, drugi so se že ugasnili.


Landerja so izstrelili na raketi, 5. maja 2018. Do Marsa je moralo preleteti več kot 400 milijonov kilometrov. Ime InSight je okrajšava za Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport.

Zadnje pristajanje na Marsu je NASA izvedla z roverjem Curiosity, leta 2012.  Lander InSight bo med pristajanjem dosegel hitrost večjo od 14.000 km/h.

Vesoljsko vozilo je opremljeno s seizmometrom; senzorjem gibanja, ki bo zaznavalo anomalije v Marsovem kroženju; in veliko toplotno sondo, ki jo bo robotska roka potisnila skoraj 5 metrov pod Marsovo površje, kar je najglobje kot so na površju vrtala druga vesoljska vozila.


Lander InSight bo izvajal dvo-letno misijo, s katero bo postal prvo vesoljsko vozilo, ki bo raziskovalo globine Marsa. Podatki, ki jih bo lander zbral, bodo znanstvenikom pomagali pri razumevanju nastanka vseh skalnih svetov, tudi našega.


Ključne besede: NASA Mars ameriška vesoljska agencija lander raziskovanje vesolja znanost InSight Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Poučna zgodba o prijateljstvu med deklico in kitom.Pravega prijatelja spoznaš v nesreči.
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Biti srečen, pomeni biti to, kar si.

Jože Urbanija