Netopirjev je vse manj .... kako jim lahko pomagamo?

Netopirjev je vse manj .... kako jim lahko pomagamo?

24.10.2017 | Avtor: Simona Rowntree
"Med najbolj priljubljenimi domovi za divje živali so 'škatle' za ježke in netopirje. Hiške za netopirje so np. poleti čudovita zavetišča za samičke z mladički. Nastavite oz. pritrdite jo nekam v zavetje, kjer bo na varnem pred plenilci in ekstremnimi vremenskimi razmerami. Po možnosti na drevo, obrnjeno proti jugu, čim višje, a z lahko dostopnim vhodom. V mnogih državah so netopirji zaščitena žival in zato je kaznivo, če jih ljudje preganjajo oz. nadleguejo ali celo usmrtijo!"

Lansko leto smo imeli v Britaniji kampanjo: 'Naredi (v svojem vrtu} prostor za naravo', ki je navdihnila približno 100.000 ljudi! Toliko je bilo odzivov in zagotovil, da bodo lastniki vrtov opustili vrtnarjenje vsaj v enem kotičku svojega vrta - in ga prepustili NARAVI! Posadili bodo drevje (če ga se ni), naredili majhen 'ribnik' in namestili gnezdilnice za ptice, ponekod pa tudi 'hiške', zasilna zavetišča, za divje živali, ki so pogosto gostje naših vrtov. Med njimi so netopirji, ježki, krastače, veverice, lisice in celo jazbeci.

NetopirjiDejstvo je, da naši vrtovi prekrivajo približno 25% površin v mestih in predmestjih! Zakaj ne bi vsi skupaj storili nekaj dobrega in s tem pomagali ohranjati naravo?

V Sheffildski univerzi poteka študij biotske raznolikosti v mestnih vrtovih - POPIS ŽUŽELK! Raziskava je zajela 33 km2 . Prvi podatki teh analiz so se izkazali za pozitivne. Profesor Kevin Gaston, ki je odgovoren za ta tri letni projekt o žuželkah pravi, da vrtovi prispevajo k raznolikosti in razgibanosti eko sistema.

Sheffildski vrtovi imajo več kot 25.000 majcenih ribnikov oz. mlak, 45.000 hišk in gnezdilnic za ptičke, 50.000 odlagališč vrtnih odpadkov za kompost, 360.000 dreves, ki so višja kot 2 m.... itd. Vse to pomaga pri ohranjanju narave in vzpodbuja biotsko raznovrstnost!
Pomemben korak pri ohranjanju narave je zasaditev rastlin, ki predstavljajo dober vir nektarja.

Domovi za divje živali

Med najbolj priljubljenimi domovi za divje živali so 'škatle' za ježke in netopirje.
Hiške za netopirje so np. poleti čudovita zavetišča za samičke z mladički. Nastavite oz. pritrdite jo nekam v zavetje, kjer bo na varnem pred plenilci in ekstremnimi vremenskimi razmerami. Po možnosti na drevo, obrnjeno proti jugu, čim višje, a z lahko dostopnim vhodom.
V mnogih državah so netopirji zaščitena žival in zato je kaznivo, če jih ljudje preganjajo oz. nadleguejo ali celo usmrtijo!

Zakaj imajo ljudje radi netopirje ?

Za to je ogromno razlogov ! Naj jih naštejem samo nekaj:
Netopirji• netopirji živijo v bližini ljudi! Večina vrst netopirjev je zato
odvisnih od stavb, ki jih zgradijo ljudje, (hiš, mostov, tunelov,
zapuščenih rudnikov, cerkva ...) kjer prebivajo.
• netopirji so POKAZATELJI ZDRAVEGA OKOLJA !!!
• so edini 'leteči' sesalci !
• prispevajo k biotski raznolikosti
• netopirji so inspiracija za nas vse!!!
• so zelo pomemben člen v eko-sistemu!
• vsaka vrsta je nekaj edinstvenega in čudovitega!

Profesor David Bellamy pravi: ' Netopirji NISO nevarni in zastrašujoči! Več ko se o njih naučimo, bolj jih spoštujemo... in bolj nam je jasno, da so te živali stoletja obravnavali z neutemeljenimi predsodki. In dejstvo je, da so danes na seznamu ogroženih vrst... in zato potrebujejo našo pomoč in razumevanje!'

Ko pomisimo na ogrožene živali, se ponavadi spomnimo levov in tigrov..., pozabljamo pa na 'naše' netopirje, katerim bi z lahkoto pomagali, saj si z njimi delimo sosesko.

Torej priskrbimo hiške za netopirje, NE uporabljajmo pesticidov, in prepustimo delček našega vrta NARAVI !

Zanimivo branje > Keltski vrt & >>> Knjige o živalih

(Članek je bil objavljen v ereviji Mavrični mesečnik)

 


 Ključne besede: Simona Rowntree biodiverziteta  biotska raznovrstnost  ekologija  hiške za živali  narava  netopir  nektar  mladički  rastline  vrtovi  varstvo živali  varstvo okolja  Velika Britanija  živali Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Edina oseba,katere vedenje lahko nadzorujemo,smo mi sami.

William Glasser