Nocoj bomo lahko opazovali najsvetlejši komet  leta Wirtanen

Nocoj bomo lahko opazovali najsvetlejši komet leta Wirtanen

16.12.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Komet 46P/Wirtanen je kratkoperiodični komet, ki se vrne na štiri in pol leta. Komet v premeru meri 1.2 km in izhaja iz Jupitrove družine kometov.


Opazovalci iz celega sveta so čez vikend poročali, da je komet dovolj svetel, da je viden s prostim očesom. Ker pa je Luna skoraj polna, komet pa obkroža meglena svetloba, ga manj vešči opazovalci težje najdejo. Ta meglica se imenuje koma, ki nastane okoli ledenega jedra kometa, ko se le-ta približa Soncu, in se njegov led spremeni v plin. Ponavadi se koma vidi kot kometov rep.


Opazovalci si pri iskanju in opazovanju kometa pomagajo z daljnogledi ali teleskopi. S teleskopi (tudi manjšimi) je moč zaznati tudi gibanje kometa.


Zaradi skoraj polne lune, 16. decembra, bo opazovanje kometa 46p/Wirtanen torej še malo bolj zahtevno. Za opazovanje je potrebno poiskati čimbolj temen prostor, kjer ni moteče cestne razsvetljave ali drugega svetlobnega onesnaženja.


Komet Wirtanen je prvi odkril ameriški astronom Carl Alvar Wirtanen, 17. januarja, leta 1948.


Slika je simbolična.

Ključne besede: komet Wirtanen kometi opazovanje nočnega neba vesolje 46p/Wirtanen Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Poučna zgodba o prijateljstvu med deklico in kitom.Pravega prijatelja spoznaš v nesreči.
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljudje, ki na tem svetu zmagujejo, so tisti, ki vstanejo in se ozrejo po okoliščinah, ki jim ustrezajo. Če jih ne najdejo, si jih ustvarijo.

(George Bernard Shaw)