Norveški arheologi pod površjem zemlje odkrili vikinško ladjo

Norveški arheologi pod površjem zemlje odkrili vikinško ladjo

09.01.2020 | Avtor: P. Č.


Ladjo so odkrili v gomilnem grobu s pomočja radarja, s katerim lahko zaznavajo objekte, ki so pod zemeljskim površjem. Ladja je del grobišča, nad katerim je danes kmetijsko zemljišče.


Arheologi zaenkrat predvidevajo, da gre za vsaj tisoč let staro ladjo, iz obdobja frankovske dinastije Merovingov ali pa kasnejšega vikinškega obdobja. Takrat so namreč najvišjo elito pokopavali z ladjo. To je antična skandinavska tradicija. Večji sta bili ladja in gomila, bolj pomemben je bil pokojnik. Najdena ladja bi lahko merila več kot 13 metrov v dolžino. Kralje, kraljice in poglavarje so pokopavali z ladjo zaradi verovanja, da za pot k bogovom v mitološko rajsko dvorano Valhalo potrebujejo plovilo. Pokojnika so oblekli v najboljša oblačila. Nato so ga skupaj z dragocenostmi položili na ladjo in vse skupaj pokopali.


Ladje so delovale kot osrednji del skandinavske kulture, in so služile tako za vsakodnevne kot verske namene. Njihova pomembnost se je v skandinavsko kulturo zapisala že ob pričetku vikinške dobe. Skandinavija je regija z visokimi gorami, gostimi gozdovi ter enostavnim dostopom do morja, saj je prepredena z vodnatimi površinami. Kopenska pot je bila nevarnejša, zato so razvili pomembno ladijsko kulturo.


Ladjo so našli na otoku Edoya, ki je tudi sicer bogato arheološko najdišče. Na Norveškem so le tri ohranjene vikinške ladje, zato je nova najdba nedvomno zelo dragocena.


Fotografija: wikimedia

Ključne besede: Norveška arheologija Vikingi ladja obredi Skandinavija tradicija Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne moremo živeti samo zase. Tisoče vlaken nas povezuje s sočlovekom; in po teh vlaknih tečejo naša dejanja proč, kot vzroki in se k nam vračajo, kot posledice.

Herman Melville