Novo odkritje izumrlega orjaškega praleva

Novo odkritje izumrlega orjaškega praleva

25.04.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Iz kenijske prestolnice Nairobi prihaja novica, da so identificirali novo vrsto izumrlega sesalca. Gre za velikega afriškega leva "simbakubwa kutokaafrika", ki je živel pred 22 milijoni let.


Simbakubwa kutokaafrika je bil orjaški plenilec, ki je pripadal izumrli vrsti hyaenodonov. Hyaenodoni so bili nevarni plenilci, mesojede zveri, ki so bile današnjim hijenam sicer podobne le po zobovju. Hyaenodoni so bili pri vrhu prehranjevalne verige.


Do odkritja je prišlo po zaslugi raziskovalca Matthewa Borthsa, ki je med preučevanjem naletel na že pozabljene kosti, ki so jih od 70. let hranili v muzejskem predalniku v Nairobiju.


Analiza kosti je razkrila novo vrsto. Afriški orjaški lev je bil veliko večji od današnjega leva in je imel izjemno velike zobe.


Sedaj bodo poskušali razumeti, zakaj je vrsta izumrla. Borths predvideva, da jim je zaradi hitrih okoljskih sprememb zmanjkalo plena, zaradi česar vrsta ni mogla preživeti. Namreč, pred 20 milijoni let so se spreminjali oceanski tokovi, Afrika se je približala Evraziji, živali pa so se pričele mešati po celinah.Ilustracija Hyaenodona, Heinrich Harder, 1920Ključne besede: hyaenodov levi prazgodovina izumrtje sesalci afriski orjaski lev plenilci mesojedci Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne bojim se neviht, kajti med nevihtami se učim krmariti svojo ladjo.

Louisa May Alcott