Novo odkritje izumrlega orjaškega praleva

Novo odkritje izumrlega orjaškega praleva

25.04.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Iz kenijske prestolnice Nairobi prihaja novica, da so identificirali novo vrsto izumrlega sesalca. Gre za velikega afriškega leva "simbakubwa kutokaafrika", ki je živel pred 22 milijoni let.


Simbakubwa kutokaafrika je bil orjaški plenilec, ki je pripadal izumrli vrsti hyaenodonov. Hyaenodoni so bili nevarni plenilci, mesojede zveri, ki so bile današnjim hijenam sicer podobne le po zobovju. Hyaenodoni so bili pri vrhu prehranjevalne verige.


Do odkritja je prišlo po zaslugi raziskovalca Matthewa Borthsa, ki je med preučevanjem naletel na že pozabljene kosti, ki so jih od 70. let hranili v muzejskem predalniku v Nairobiju.


Analiza kosti je razkrila novo vrsto. Afriški orjaški lev je bil veliko večji od današnjega leva in je imel izjemno velike zobe.


Sedaj bodo poskušali razumeti, zakaj je vrsta izumrla. Borths predvideva, da jim je zaradi hitrih okoljskih sprememb zmanjkalo plena, zaradi česar vrsta ni mogla preživeti. Namreč, pred 20 milijoni let so se spreminjali oceanski tokovi, Afrika se je približala Evraziji, živali pa so se pričele mešati po celinah.Ilustracija Hyaenodona, Heinrich Harder, 1920Ključne besede: hyaenodov levi prazgodovina izumrtje sesalci afriski orjaski lev plenilci mesojedci Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse je že bilo povedano, a nobeden ni poslušal. Sedaj moramo začeti znova.

Andre Gide