Ocean, zaklad planeta Zemlja

Ocean, zaklad planeta Zemlja

27.03.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
Ocean
oceán  -a m (ȃ) 1. široko, odprto morje, ki pokriva večino zemeljskega površja (SSKJ)
mórje  -a stil. morjé -á s (ọ̑; ẹ̑) 1. slana voda, ki napolnjuje vdolbine med celinami (SSKJ)


Oceani so lepi in spoštovanja vredni hkrati. Njihove neskočne daljave in širine od nekdaj vzbujajo človeško radovednost in željo po odkrivanju tega paralelnega sveta - danes je raziskanega še vedno manj kot 10 % morskega sveta. Oceani proizvedejo 70 % kisika, ki ga dihamo a kljub temu, v oceanih vsako leto konča več milijard odpadkov, predvsem plastike. .

Ocean je vodno telo, ki prekriva kar 70 % našega planeta. Povprečna globina oceanov je več kot 3.000 m (3 km). Glede na to, da fotoni (svetloba) lahko prodrejo 'le' okoli 100 m v morsko globino, si lahko predstavljamo, da v oceanih vlada večna tema. Kljub temu so oceani dom milijonu ali več morskim vrstam živali in rastlin. Mnoge bodo morda človeku za vedno neznane. Veliko večino predstavljajo bakterije in mikroorganizmi, ki jih užijemo tudi sami, ko ob plavanju popijemo morsko vodo.


Poznamo 5 svetovnih oceanov:

Atlantski ocean
Tihi ocean
Arktično ocean
Indijski ocean
Južni (Antarktični) ocean


Vulkansko dno

Na robovih dna Atlantskega oceana, je t.i. ognjeni obroč, ki je sestavljen iz kar 452 vulkanov. Na tem podvodnem območju je kar 75 % vseh zemeljskih aktivnih in spečih vulkanov, ki so krivci za več kot 80 % potresov.


Velikanski življenjski prostor oceanov je omogočil, da so se nekatere morske živali razvile v prave velikane. Sinji kit je daleč najtežja žival, ki je kadarkoli živela na našem planetu in s svojo težo presega tudi največje izmed izumrlih dinozavrov. V globinah oceanov živijo več metrski lignji in hobotnice. Še neodkrite globine pa morda skrivajo še kakšno večje in težje živo bitje. Radovednost bo človeka vedno gnala k odkrivanju oceanov. Kot je dejal Jacques Yves Cousteau - "Morje - ko enkrat vrže svoj urok - te ujame v svojo mrežo čudes za vedno."

Foto: wikimedia,  Rosina Peixoto

 

 

Sorodni članki:
Misli o oceanu

Ključne besede: ocean oceani naravoslovje narava vodno telo poljudna znanost zanimivosti hidrosfera planet Zemlja kiti ognjeni obroč vulkansko dno  Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Življenje niso le dobre karte,včasih je treba odigrati tudi igro s slabšimi kartami.

Jack London