Odkrili fosil brejega prazgodovinskega morskega kuščarja, dinocefalozavra

Odkrili fosil brejega prazgodovinskega morskega kuščarja, dinocefalozavra

15.02.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Na JZ Kitajske so izkopali okostje prazgodovinskega morskega kuščarja dinocefalozavra, z razvijajočim se zarodkom, kar je sprožilo nova razmišljanja o evoluciji reproduktivnega sistema. Do sedaj so domnevali, da so dinocefalozavri legli jajca, tako kot drugi plazilci.
dinocefalozaver, morski plazilec

Slika: By Nobu Tamura (http://spinops.blogspot.com) - Own work, CC BY 2.5,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19459630


Dinocefalozavri so živeli pred 245 milijoni let, v obdobju triasa, in so se prehranjevali z ribami. Dinozavri so se pojavili šele milijone let za njimi. Dinocefalozaver je prvi predstavnik skupine vretenčarjev archosauromorphs, je pojasnil Jun Liu, paleontolog iz Kitajske univerze tehnologije.
Dinocefalozavri so bili podobni kasnejšim pleziozavrom, le da so imeli še daljši vrat.  Njihovo ime pomeni "strašno-glavi kuščar", ker so pri prvem odkritju fosila dinocefalozavra, leta 2002, izkopali le lobanjo. Ker so kotili žive mladiče, paleontologi sklepajo, da so bili popolnoma prilagojeni življenju v morju. 


Ključne besede: kuščarji prazgodovina plazilci dinozavri zgodovina paleontologija fosili evolucija razmnoževanje arheologija dinocefalozaver dinocephalosaurus Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Počutite se uspešne, verjemite, da ste uspešni in se postavite v položaj, ki zahteva prizanje in miselni tok bo vlekel k vam vse, kar potrebujete za vaš uspeh.

(Orison Swett Marden)