Odkrili fosil brejega prazgodovinskega morskega kuščarja, dinocefalozavra

Odkrili fosil brejega prazgodovinskega morskega kuščarja, dinocefalozavra

15.02.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Na JZ Kitajske so izkopali okostje prazgodovinskega morskega kuščarja dinocefalozavra, z razvijajočim se zarodkom, kar je sprožilo nova razmišljanja o evoluciji reproduktivnega sistema. Do sedaj so domnevali, da so dinocefalozavri legli jajca, tako kot drugi plazilci.
dinocefalozaver, morski plazilec

Slika: By Nobu Tamura (http://spinops.blogspot.com) - Own work, CC BY 2.5,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19459630


Dinocefalozavri so živeli pred 245 milijoni let, v obdobju triasa, in so se prehranjevali z ribami. Dinozavri so se pojavili šele milijone let za njimi. Dinocefalozaver je prvi predstavnik skupine vretenčarjev archosauromorphs, je pojasnil Jun Liu, paleontolog iz Kitajske univerze tehnologije.
Dinocefalozavri so bili podobni kasnejšim pleziozavrom, le da so imeli še daljši vrat.  Njihovo ime pomeni "strašno-glavi kuščar", ker so pri prvem odkritju fosila dinocefalozavra, leta 2002, izkopali le lobanjo. Ker so kotili žive mladiče, paleontologi sklepajo, da so bili popolnoma prilagojeni življenju v morju. 


Ključne besede: kuščarji prazgodovina plazilci dinozavri zgodovina paleontologija fosili evolucija razmnoževanje arheologija dinocefalozaver dinocephalosaurus Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da druge premagaš, moraš biti krepak; da sebe premagaš, moraš biti neomajen.

(Lao Ce)