Okoliščine

Okoliščine

02.12.2016 | Avtor: dr. Lucija Mulej
"Modrost in leta imajo kaj malo skupnega. Vsaka faza življenja pa zahteva svoje aktivnosti in pasivnosti - nesmiselno je preskakovati razvojne faze. Samo izkušnja govori odprto. Knjige so mrtve."
Določajo naš pogled. Če smo na vrhu svojih moči, vidimo svet lep, jasen in popoln. Prav takšni se zazdijo ljudje okoli nas. Ni napetosti, ni stresa, ni skrbi – življenje teče gladko, lepo in prešerno.

Okoliščine stanja brez službe, bolezni, ponižanja, samote, ran, zadanih od številnih brezmiselnih bojev, kamor ste šli po svoji volji ali zaradi neizogibnosti okoliščin, svet naredijo drugačen: nenavaden, skrivnosten, nedoumljiv, kjer ni prav nobenih pravil, kjer ni ničesar res vrednega, ker je vse samo začasno in kjer vse zavisi od naključja, sreče oz. nesreče.

Okoliščine, ko ste pod sfero razumevanja in dojetja življenjskih resnic, vas naredijo mehkega in sprejemljivega - upor izgine, ker ima pomen in ste pomen transcendirali, jeza izgine, ker ste dojeli njen pomen v sili, ki premika ovire, žalost splahni, ker se je duša očistila.

Okoliščine, ko si rečete, da je potrpežljivost božja mast, so proizvod vašega garanja na samem sebi in premagovanja lastnih omejitev.
Okoliščine, ko opustite primitivne prakse in raje nadaljujete svojo pot, so okoliščine distance in prave namere, ki se zaveda konca in začetka – pardon, tu ne gre za leposlovje, pač pa za izkušnjo. Mnogo izkušenj.

Modrost in leta imajo kaj malo skupnega. Vsaka faza življenja pa zahteva svoje aktivnosti in pasivnosti - nesmiselno je preskakovati razvojne faze.
Samo izkušnja govori odprto. Knjige so mrtve.

Izkušnja je produkt okoliščin, predvidenih in nepredvidenih: »Če nimaš lastnega sija, te sij drugih ne bo osvetlil” (Boetij).

Okoliščine, ko …Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Lucija Mulej  modrost  okoliščine  osebnostna rast  samopomoč  samospoznavanje  življenjske izkušnje Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Včasih se tudi v gozd prikrade deževen dan. Nekaterim gozdnim prebivalcem je dež bolj všeč, drugim nekoliko manj.
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Neslišna zimska tišina se je umaknila pomladnemu mrmranju prebujajočega se življenja.

Jack London