Okoliščine

Okoliščine

02.12.2016 | Avtor: dr. Lucija Mulej
"Modrost in leta imajo kaj malo skupnega. Vsaka faza življenja pa zahteva svoje aktivnosti in pasivnosti - nesmiselno je preskakovati razvojne faze. Samo izkušnja govori odprto. Knjige so mrtve."
Določajo naš pogled. Če smo na vrhu svojih moči, vidimo svet lep, jasen in popoln. Prav takšni se zazdijo ljudje okoli nas. Ni napetosti, ni stresa, ni skrbi – življenje teče gladko, lepo in prešerno.

Okoliščine stanja brez službe, bolezni, ponižanja, samote, ran, zadanih od številnih brezmiselnih bojev, kamor ste šli po svoji volji ali zaradi neizogibnosti okoliščin, svet naredijo drugačen: nenavaden, skrivnosten, nedoumljiv, kjer ni prav nobenih pravil, kjer ni ničesar res vrednega, ker je vse samo začasno in kjer vse zavisi od naključja, sreče oz. nesreče.

Okoliščine, ko ste pod sfero razumevanja in dojetja življenjskih resnic, vas naredijo mehkega in sprejemljivega - upor izgine, ker ima pomen in ste pomen transcendirali, jeza izgine, ker ste dojeli njen pomen v sili, ki premika ovire, žalost splahni, ker se je duša očistila.

Okoliščine, ko si rečete, da je potrpežljivost božja mast, so proizvod vašega garanja na samem sebi in premagovanja lastnih omejitev.
Okoliščine, ko opustite primitivne prakse in raje nadaljujete svojo pot, so okoliščine distance in prave namere, ki se zaveda konca in začetka – pardon, tu ne gre za leposlovje, pač pa za izkušnjo. Mnogo izkušenj.

Modrost in leta imajo kaj malo skupnega. Vsaka faza življenja pa zahteva svoje aktivnosti in pasivnosti - nesmiselno je preskakovati razvojne faze.
Samo izkušnja govori odprto. Knjige so mrtve.

Izkušnja je produkt okoliščin, predvidenih in nepredvidenih: »Če nimaš lastnega sija, te sij drugih ne bo osvetlil” (Boetij).

Okoliščine, ko …Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Lucija Mulej  modrost  okoliščine  osebnostna rast  samopomoč  samospoznavanje  življenjske izkušnje Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne