Oscar Wilde, Slika Doriana Graya

Oscar Wilde, Slika Doriana Graya

20.01.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"izkušnja je pravzaprav naziv, s katerim je človek poimenoval svoje napake."

Slika Doriana Graya  je roman, ki ga je napisal Oscar Wilde. Prvič je izšel leta 1890. Roman je bi avtorjev romaneskni prvenec in hkrati njegov edini roman. V izvirniku se naslov glasi: The Picture of Dorian Gray.

Slika Doriana Graya / Oscar Wilde
"izkušnja je pravzaprav naziv, s katerim je človek poimenoval svoje napake," je v delu zapisal  Oscar Wilde.

"Danes ljudje poznajo ceno vsega in nobene vrednosti."

"Nekatere stvari so bolj dragocene, ker ne trajajo dolgo."
 
"Vsak portret, ki je naslikan z občutkom, je potret umetnika, ne modela."

"Kaj pridobi človek, ki zavzame ves svet in izgubi svojo dušo?"Protagonist romana je Dorian Gray, lep mladenič. Slikar Basil, njegov prijatelj, ga skrivaj občuduje in večkrat portretira. Nekega dne znova naslika Dorianov portret.  

Ravno v času nastajanja portreta obišče slikarja prijatelj lord Henry Wotton. Le-ta se sprehodi po vrtu z Dorianom, ob tem pa se pogovarjata o minljivosti lepote. Doriana preplavi strah nad lastno miljivostjo, zaželi si večne lepote. Ko slikar Basil dokonča portet, si Dorian zaželi večne mladosti, da bi ostal tako lep, kot njegov portret.

In res se neha starati; medtm ko se prične starati njegov portret -  slika prevzame bremena njegovih dejanj, skrbi in njegovih let.  Dorian se počasi oddalji od preprostega slikarja Basila in se prične družiti s prostaškim bogatašem Henryjem.  Dorian se navzame dekadentnega načina življenja in navad, postane veliki zapeljivec, pogubno vedenje ga privede do umora, kar pomeni njegov propad.Ključne besede: Oscar Wilde romani leposlovje književnost Dorian Gray Slika Doriana Graya pisatelji Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da bi uspeli, morate biti pripravljeni, da zgrabite priložnost, ko se pojavi.

Og Mandino