Osupljiva dejstva o kitu grbavcu

Osupljiva dejstva o kitu grbavcu

06.12.2023 | Avtor: Živa Viviana Doria


Kiti grbavci (Megaptera novaeangliae) so skrivnostni pevci starodavnih pesmi, ki kot ptiči z velikimi krili lebdijo v morskih globinah. V naših morjih in oceanih plavajo že sedem milijonov let. So pravi akrobati in ena najbolj igrivih vrst kitov.

Kiti grbavci so brazdasti vosati kiti. Imajo dve dihalni odprtini, v ustih pa vosi.

Njihova značilnost so dolge prsne plavuti, ena plavut lahko meri tudi 4 m in več, kar je skoraj tretjina njihove dolžine. Od tod tudi njihovo latinsko ime Megaptera novaeangliae, ki pomeni 'velika krila Nove Anglije'.


Na spodnji strani telesa imajo 20–35 brazd, ki segajo od ust do trebuha. Pri hranjenju se razširijo kot balon.


Mladič ob rojstvu meri okoli 6m. 6 mesecev se hrani samo z materinim mlekom, nato pa 6 mesecev izmenično uživa materino mleko in drugo hrano.

Hranijo se predvsem s krilom in manjšimi ribami.  Vsak kit poje v mesecih hranjenja okoli 2 toni hrane na dan. V tem času pridobijo veliko teže, tudi 10 ton ali več.  Vse to na račun tolšče, ki jih greje v ledenih morjih blizu antarktike in je vir njihove energije.


Slovijo po spektakularnih skokih, pri katerih se zavrtijo okoli svoje osi in vržejo na hrbet. Njihov rep ustvari z izjemno potisno močjo dovolj sile, da 2/3 telesa kita dvigne iz vode.

Pojejo le samci. Vsi kiti iste populacije v določenem oceanu pojejo isto pesem, ki se čez čas spremeni. Spremembam sledi celotna populacija kitov istega območja.Ilustracija: Živa Viviana Doria

Ključne besede: kit kiti kit grbavec Megaptera novaeangliae knjiga o kitih nežni velikani živali morski sesalci skrivnostni svet kitov skrivno življenje kitov narava okolje morje ocean ekologija Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Danes je moj najljubši dan.

A. A. Milne