Pismo Theu, Haag, 17. marca 1873

Pismo Theu, Haag, 17. marca 1873

05.11.2017 | Avtor: Vincent van Gogh

(Pismo št. 5)

Haag, 17. marca 1873

Dragi Theo,

čas je, da se ti spet oglasim. Rad bi slišal, kako sta ti in stric Hein, zato upam, da boš našel čas, da mi pišeš.
Verjetno si slišal, da grem v London, verjetno zelo kmalu. Upam, da se bova pred tem videla. Če obstaja kakšna možnost, bom šel v Helvoirt za Veliko noč, vendar je odvisno od Itersona, ki je odsoten iz podjetja. Ne morem oditi, dokler se ne vrne.

V Londonu bo zame življenje precej drugačno, saj bom verjetno moral živeti sam v sobah. Moral bom poskrbeti za mnogo stvari, za katere mi zdaj ni treba skrbeti. Zelo se veselim, da bom videl London, lahko si predstavljaš, toda vseeno mi je težko zapustiti ta kraj. Sedaj, ko je odločeno, da bom odšel, čutim, kako močno sem navezan na Haag. No, tega ni mogoče preprečiti, in ne nameravam se preobremenjevati. To bo čudovito za mojo angleščino - lahko
jo dovolj dobro razumem, vendar ne morem govoriti tako dobro, kot bi si želel.

Od Anne sem slišal, da si se fotografiral. Če imaš eno fotografijo viška, ne pozabi name.  Kako je stric Hein? Bojim se, da nič bolje. In kako je teta? Ali se stric lahko zaposli sam s seboj, ali ga mučijo bolečine? Prenesi mu moje najtoplejše pozdrave. Pogosto mislim nanj.

Kako gre posel? Mislim, da si zelo zaposlen, tukaj smo zagotovo. Po vsem tem času se gotovo v poslu počutiš kot doma. Kako gre tvoj penzion - ali ti je še v veselje? To je pomembna stvar.

Zagotovo mi moraš povedati več o slikah, ki jih vidiš. Pred dvema tednoma sem bil v Amsterdamu, da bi si ogledal razstavo slik, ki gre od tod na Dunaj. Bilo je zelo zanimivo in prav rad bi vedel, kakšen vtis bodo Nizozemski umetniki napravili na Dunaju. Prav tako bi rad videl angleške slikarje; tako malo jih vidimo, ker
skoraj vse ostane v Angliji.

Goupil nima galerije V Londonu, temveč prodaja le neposredno trgovcem z umetninami. Stric Vincent bo tukaj konec tega meseca, in veselim se, da bom slišal več podrobnosti od njega.

Haanebeekovi in teta Fie vedno vprašajo, kako ste in vam pošiljajo najlepše pozdrave.

Kakšno čudovito vreme imamo! Uživam, kolikor lahko; zadnjo nedeljo sem šel na jadranje z Willemom*.
Kako rad bi to poletje ostal tukaj, vendar moramo sprejeti stvari, kakršne so.

In zdaj adijo. Z najlepšimi željami in kmalu mi piši. V mojem imenu pozdravi strica in teto, gospoda Schmidta in Eduarda. Veselim se velikonočnih dni.

Vedno tvoj ljubečii brat, Vincent.


Theo, močno ti priporočam, da kadiš pipo; to je lek za otožnost, ki me sem ter tja zajame v zadnjem času.

Pravkar sem prejel tvoje pismo, najlepša hvala. Zelo mi je všeč fotografija, res velika podobnost. Ko bom vedel kaj več o mojem odhodu v Helvoirt, ti bom takoj povedal; lepo bi bilo, če bi ti lahko prišel isti dan. Adijo.

*To je bil Willem Valkes, bratranec družine Roos in kolega v jadranju z Vincentom


Ključne besede: Vincent van Gogh pisma bratu Theu pisma Theo dopisovanje slikarji Haag London brat slike trgovci z umetninami razstave Amsterdam Dunaj nizozemski umetniki angleški slikarji Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
Priročnik za vizualiziranje
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse izvira iz ljubezni in vse se vanjo vrača.

Jože Urbanija