Po oceanih je sedaj nizozemski izumitelj izdelal napravo za pobiranje plastike iz rek

Po oceanih je sedaj nizozemski izumitelj izdelal napravo za pobiranje plastike iz rek

29.10.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Napravo je izumil mlad nizozemski izumitelj Boyan Slat. "

Mnogo plastike, ki pristane v oceanih, tja odplakne iz rek, obal in potokov. Vsako leto se število plastičnih smeti, ki plavajo v oceanih poveča za več milijonov ton. Gre za plastenke, vrečke, igrače in druge plastične izdelke.


Nizozemski izumitelj Boyan Slat je pri le 18-ih letih izumil napravo za pobiranje plastike iz oceanov, ki je v uporabi v Tihem oceanu v okviru velike akcije The Ocean Cleanup, vse od leta 2013.


Ker pa mnogo plastike v oceane steče iz rek, je treba začeti pri izvoru - pri rekah.


V soboto je Slat predstavil svoj nov izum, napravo, ki bo smeti prestregla še preden pridejo do morja. Slat meni, da je 1000 rek odgovornih za 80% smeti, ki pristanejo v morjih, in želi to problematiko zaustaviti v prihodnjih petih letih.


Tri rečne čistilne naprave so poslali v Indonezijo, Malezijo in Vietnam; četrta pa bo zaenkrat prestregala smeti v Dominikanski republiki.


Predstavnik malezijske vlade je povedal, da je naprava v uporabi dober mesec in so zelo zadovoljni z učinkom pobiranja plastike in smeti iz reke.

Ključne besede: ekologija plastika The Ocean Cleanup očistimo oceane smeti  Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Neslišna zimska tišina se je umaknila pomladnemu mrmranju prebujajočega se življenja.

Jack London