Po oceanih je sedaj nizozemski izumitelj izdelal napravo za pobiranje plastike iz rek

Po oceanih je sedaj nizozemski izumitelj izdelal napravo za pobiranje plastike iz rek

29.10.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Napravo je izumil mlad nizozemski izumitelj Boyan Slat. "

Mnogo plastike, ki pristane v oceanih, tja odplakne iz rek, obal in potokov. Vsako leto se število plastičnih smeti, ki plavajo v oceanih poveča za več milijonov ton. Gre za plastenke, vrečke, igrače in druge plastične izdelke.


Nizozemski izumitelj Boyan Slat je pri le 18-ih letih izumil napravo za pobiranje plastike iz oceanov, ki je v uporabi v Tihem oceanu v okviru velike akcije The Ocean Cleanup, vse od leta 2013.


Ker pa mnogo plastike v oceane steče iz rek, je treba začeti pri izvoru - pri rekah.


V soboto je Slat predstavil svoj nov izum, napravo, ki bo smeti prestregla še preden pridejo do morja. Slat meni, da je 1000 rek odgovornih za 80% smeti, ki pristanejo v morjih, in želi to problematiko zaustaviti v prihodnjih petih letih.


Tri rečne čistilne naprave so poslali v Indonezijo, Malezijo in Vietnam; četrta pa bo zaenkrat prestregala smeti v Dominikanski republiki.


Predstavnik malezijske vlade je povedal, da je naprava v uporabi dober mesec in so zelo zadovoljni z učinkom pobiranja plastike in smeti iz reke.

Ključne besede: ekologija plastika The Ocean Cleanup očistimo oceane smeti  Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
Kje se mudi gospa Zima? Ali bo letos zamudila? Njena sestra gospa Jesen je že zdavnaj odšla iz mesteca na robu hriba.
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najvišje spleza tisti, ki pri plezanju pomaga drugim.

(Georg Matthew Adams)