Po oceanih je sedaj nizozemski izumitelj izdelal napravo za pobiranje plastike iz rek

Po oceanih je sedaj nizozemski izumitelj izdelal napravo za pobiranje plastike iz rek

29.10.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Napravo je izumil mlad nizozemski izumitelj Boyan Slat. "

Mnogo plastike, ki pristane v oceanih, tja odplakne iz rek, obal in potokov. Vsako leto se število plastičnih smeti, ki plavajo v oceanih poveča za več milijonov ton. Gre za plastenke, vrečke, igrače in druge plastične izdelke.


Nizozemski izumitelj Boyan Slat je pri le 18-ih letih izumil napravo za pobiranje plastike iz oceanov, ki je v uporabi v Tihem oceanu v okviru velike akcije The Ocean Cleanup, vse od leta 2013.


Ker pa mnogo plastike v oceane steče iz rek, je treba začeti pri izvoru - pri rekah.


V soboto je Slat predstavil svoj nov izum, napravo, ki bo smeti prestregla še preden pridejo do morja. Slat meni, da je 1000 rek odgovornih za 80% smeti, ki pristanejo v morjih, in želi to problematiko zaustaviti v prihodnjih petih letih.


Tri rečne čistilne naprave so poslali v Indonezijo, Malezijo in Vietnam; četrta pa bo zaenkrat prestregala smeti v Dominikanski republiki.


Predstavnik malezijske vlade je povedal, da je naprava v uporabi dober mesec in so zelo zadovoljni z učinkom pobiranja plastike in smeti iz reke.

Ključne besede: ekologija plastika The Ocean Cleanup očistimo oceane smeti  Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vselej se trudite izboljšati se in izboljšal se bo tudi svet okoli vas. Že danes sprejmite izziv življenja!

(Colin Turner)