Podnebno poročilo: Človeštvo mora takoj ukrepati in drastično omejiti škodljive izpuste

Podnebno poročilo: Človeštvo mora takoj ukrepati in drastično omejiti škodljive izpuste

09.10.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Poročilo Združenih Narodov, ki so ga objavili v ponedeljek, 8. oktobra 2018, na temo podnebnih sprememb, poziva k takojšnjemu omejevanju človeških dejavnikov, ki povzročajo katastrofalne podnebne spremembe.

Delegati 195 držav so se v Južni Koreji zbrali na Medvladnem forumu o podnebnih spremembah, kjer so podpisali in objavili posebno poročilo, ki služi kot navodilo, kako omejiti dvig svetovne temperature na ne več kot 1,5°C, v skladu s Pariškim sporazumom iz leta 2015.
Termoelektrarna na premog
Če bi se temperatura svetovnega ozračja povečala nad to mejo (1,5°C), sledijo resne posledice, tako opozarjajo strokovnjaki.

400 strani dolgo poročilo je rezultat stotine znanstvenih študij, in vsebuje napotke, katere spremembe moramo nujno sprejeti v prihodnjem desetletju.

Zelo velik problem predstavlja ogljikov dioksid, ki se z izpusti izloča v ozračje. Po dosedanjih trendih bi v desetletju v ozračje izločili za več kot 420 milijard ton ogljikovega dioksida, kar bi ogrozilo vsa prizadevanja za ohranitev temperature ozračja. Da se temu izognemo, bo potrebno investirati v obnovljive vire energije in popolnoma ukiniti uporabo premoga.


Popolna ustavitev uporabe premoga in namesto tega 85% obnovljive energije

Klimatski znanstveniki zahtevajo, da se do leta 2050 za proizvodnjo elektrike uporablja do 85% obnovljivih virov energije. V teh letih se mora postopoma zmanjšati uporaba premoga, ki do takrat ne sme biti več v uporabi. Do leta 2050 se mora omejiti tudi uporaba plina, in sicer le na 8% sredstev.


Sajenje novih gozdov


V istem obdobju bo potrebno zasaditi milijone kvadratnih kilometrov gozdnih površin, približno v velikosti Kanade.

"Tako drastične spremembe predstavljajo velike izzive za trajnostno upravljanje različnih človeških zahtev, kot so naselja, prehrana, krma za živino, bioenergija, skladiščenje ogljika, biotska raznovrstnost in druge ekosistemske storitve. Spremembe se lahko ublažijo z obnovo ekosistemov, manj potratnimi dietami, in trajnostno uporabo zemljišč."


Fotografija: Kresnik.euKljučne besede: ekologija podnebno poročilo podnebne spremembe onesnaževanje okolja premog Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Priročnik o aroniji, rastlini, ki je zdravilna, okusna in predstavlja lep okras vsakega vrta.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Senca je barva, tako kot svetloba, vendar ne tako sijajna; svetloba in senca sta le povezava dveh tonov.

Paul Cezanne