Podnebno poročilo: Človeštvo mora takoj ukrepati in drastično omejiti škodljive izpuste

Podnebno poročilo: Človeštvo mora takoj ukrepati in drastično omejiti škodljive izpuste

09.10.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Poročilo Združenih Narodov, ki so ga objavili v ponedeljek, 8. oktobra 2018, na temo podnebnih sprememb, poziva k takojšnjemu omejevanju človeških dejavnikov, ki povzročajo katastrofalne podnebne spremembe.

Delegati 195 držav so se v Južni Koreji zbrali na Medvladnem forumu o podnebnih spremembah, kjer so podpisali in objavili posebno poročilo, ki služi kot navodilo, kako omejiti dvig svetovne temperature na ne več kot 1,5°C, v skladu s Pariškim sporazumom iz leta 2015.
Termoelektrarna na premog
Če bi se temperatura svetovnega ozračja povečala nad to mejo (1,5°C), sledijo resne posledice, tako opozarjajo strokovnjaki.

400 strani dolgo poročilo je rezultat stotine znanstvenih študij, in vsebuje napotke, katere spremembe moramo nujno sprejeti v prihodnjem desetletju.

Zelo velik problem predstavlja ogljikov dioksid, ki se z izpusti izloča v ozračje. Po dosedanjih trendih bi v desetletju v ozračje izločili za več kot 420 milijard ton ogljikovega dioksida, kar bi ogrozilo vsa prizadevanja za ohranitev temperature ozračja. Da se temu izognemo, bo potrebno investirati v obnovljive vire energije in popolnoma ukiniti uporabo premoga.


Popolna ustavitev uporabe premoga in namesto tega 85% obnovljive energije

Klimatski znanstveniki zahtevajo, da se do leta 2050 za proizvodnjo elektrike uporablja do 85% obnovljivih virov energije. V teh letih se mora postopoma zmanjšati uporaba premoga, ki do takrat ne sme biti več v uporabi. Do leta 2050 se mora omejiti tudi uporaba plina, in sicer le na 8% sredstev.


Sajenje novih gozdov


V istem obdobju bo potrebno zasaditi milijone kvadratnih kilometrov gozdnih površin, približno v velikosti Kanade.

"Tako drastične spremembe predstavljajo velike izzive za trajnostno upravljanje različnih človeških zahtev, kot so naselja, prehrana, krma za živino, bioenergija, skladiščenje ogljika, biotska raznovrstnost in druge ekosistemske storitve. Spremembe se lahko ublažijo z obnovo ekosistemov, manj potratnimi dietami, in trajnostno uporabo zemljišč."


Fotografija: Kresnik.euKljučne besede: ekologija podnebno poročilo podnebne spremembe onesnaževanje okolja premog To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
Priročnik za vizualiziranje
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky