Poletni solsticij zaznamuje najdaljši dan v letu in prinaša poletje

Poletni solsticij zaznamuje najdaljši dan v letu in prinaša poletje

24.04.2024 | Avtor: B. O.


Letošnji poletni solsticij (tudi Sončev obrat) se je poravnal z 20. Junijem. To pomeni, da bo današnji dan najdaljši dan na severni polobli v tem letu. Poletni solsticij običajno spremljajo festivali, pikniki in drugi dogodki, ki letos zaradi globalne pandemije ne bodo mogoči. Poletni solsticij ima že v starem ljudskem koledarju posebno energijsko moč, sledi pa mu še kresna noč.

Poletni solsticij na severni polobli običajno pade na čas med 20. in 22. Junijem. Sonce bo na letošnji solsticij zašlo ob 21:44.

Termin 'solsticij' izvira iz latinske besede 'solstitium', ki pomeni, 'sonce je pri miru'. Astrologi pritrjujejo, da se na ta dan zdi, kot da sonce stoji na mestu na obzorju, kjer vzide in zaide.

Na poletni solsticij se uradno začne astronomsko poletje, ki se konča z jesenskim enakonočjem, 22. septembra. Tradicionalno poletni solsticij pade na čas med sajenjem in pobiranjem pridelka, kar pomeni, da je kmetovalcem omogočal počitek. Zato je junij tudi postal priljubljen mesec za poroke.

Kljub temu, da poletni solsticij obeležuje najdaljši dan v letu, hkrati pomeni, da se bodo dnevi ponovno pričeli krajšati. A tega še nekaj časa ne bomo občutili.

 

Priporočljivo branje:

- Slikanica za otroke >> JEŽEK IN KRESNA NOČ
- Več branja >> Spletna knjigarna Doria

 


Ključne besede: poletni solsticij poletje koledarsko poletje Sončev obrat tradicija Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Poučna in prikupna slikanica o poletnem najdaljšem dnevu in najkrajši noči. S pomočjo zgodbice se otroci seznanijo s poletnim solsticijem in nekoliko čarobno kresno nočjo, ko svetijo kresničke in glasno prepevajo žabe v ribniku.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)