Poletni solsticij zaznamuje najdaljši dan v letu in prinaša poletje

Poletni solsticij zaznamuje najdaljši dan v letu in prinaša poletje

19.06.2020 | Avtor: B. O.

 

Letošnji poletni solsticij (tudi Sončev obrat) se je poravnal z 20. Junijem. To pomeni, da bo današnji dan najdaljši dan na severni polobli v tem letu. Poletni solsticij običajno spremljajo festivali, pikniki in drugi dogodki, ki letos zaradi globalne pandemije ne bodo mogoči. Poletni solsticij ima že v starem ljudskem koledarju posebno energijsko moč, sledi pa mu še kresna noč.

Poletni solsticij na severni polobli običajno pade na čas med 20. in 22. Junijem. Sonce bo na letošnji solsticij zašlo ob 21:44.

Termin 'solsticij' izvira iz latinske besede 'solstitium', ki pomeni, 'sonce je pri miru'. Astrologi pritrjujejo, da se na ta dan zdi, kot da sonce stoji na mestu na obzorju, kjer vzide in zaide.

Na poletni solsticij se uradno začne astronomsko poletje, ki se konča z jesenskim enakonočjem, 22. septembra. Tradicionalno poletni solsticij pade na čas med sajenjem in pobiranjem pridelka, kar pomeni, da je kmetovalcem omogočal počitek. Zato je junij tudi postal priljubljen mesec za poroke.

Kljub temu, da poletni solsticij obeležuje najdaljši dan v letu, hkrati pomeni, da se bodo dnevi ponovno pričeli krajšati. A tega še nekaj časa ne bomo občutili.


Ključne besede: poletni solsticij poletje koledarsko poletje Sončev obrat tradicija Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Izobrazba ni le priprava za življenje; izobrazba je življenje.

John Dewey