Porod v vodi

Porod v vodi

12.07.2008 | Avtor: Alenka Pleško Mlakar, dr. med
"Po porodu novorojenčka počasi dvignejo iz vode (najprej glavico in obraz) in ga položijo materi na prsi, kjer prvič zadiha. Če novorojenčku ne primanjkuje kisika (ni hipoksičen), se dihalni refleks sproži, ko pride v stik z zrakom in ob nenadni temperaturni spremembi. To tudi prepreči vsesavanje vode, ki se ga pri tej vrsti poroda sicer bojijo. Da se izognejo nevarnosti embolije z vodo pri materi, mati porodi posteljico na postelji. "

Zaradi vse pogostejših želja po alternativnih porodih, med katere štejemo porod doma, porod v drugačnih položajih ali porod v vodi, je pred leti tudi Porodnišnica Postojna pričela izpolnjevati želje bodočih mamic. Prvi so pričeli s porodom v vodi. K odločitvi jim je pomagala mamica, ki je zaradi želje po porodu v vodi prinesla bazen kar s sabo.

V Porodnišnici Postojna so leta 1995 eno od porodnih sob preuredili, vanjo vgradili masažno kad in tako omogočili bodoči mamici, da rodi v vodi.

Postopek poroda v vodi

Porodnica, ki želi roditi v vodi, mora biti zdrava, nosečnost mora potekati brez zapletov. Če porodničar oceni, da porod ne napreduje, kot bi moral, se porodnica preseli na posteljo. Za porod v vodi zahtevajo v Porodnišnici Postojna poleg običajnih preiskav tudi ugotavljanje okuženosti z virusom HIV ter hepatitisom C, saj pri tej vrsti poroda obstaja večja možnost okužbe za babico in otroka.

Postopek sprejema v bolnišnico je enak kot za druge porodnice, dobro pa je, če bodoča starša pred porodom obiskujeta šolo za starše in se seznanita s postopkom poroda v vodi. Bodoča mati se odloči, kdaj bo šla v vodo in kdaj iz nje, vendar pa morajo biti popadki redni in porod v teku. Ravno tako ji je prepuščena odločitev, ali želi biti v kadi le do iztisa otroka ali pa želi tudi roditi pod vodo.

Temperatura vode v kadi je 36 do 37 stopinj Celzija, dodajo ji še nekaj kuhinjske soli. Porod v vodi je težje voditi kot običajni porod, zato je potreben nenehen nadzor stanja ploda s kardiotokografijo.

Po porodu novorojenčka počasi dvignejo iz vode (najprej glavico in obraz) in ga položijo materi na prsi, kjer prvič zadiha. Če novorojenčku ne primanjkuje kisika (ni hipoksičen), se dihalni refleks sproži, ko pride v stik z zrakom in ob nenadni temperaturni spremembi. To tudi prepreči vsesavanje vode, ki se ga pri tej vrsti poroda sicer bojijo. Da se izognejo nevarnosti embolije z vodo pri materi, mati porodi posteljico na postelji.

Prednosti poroda v vodi

Topla voda in masaža, ki blaži boleče popadke, zlasti bolečine v križu, ter visoka vlažnost v zraku in želeno vzdušje, vsi ti dejavniki delujejo analgetično in s tem znižajo uporabo dodatnih zdravil za zmanjšanje bolečin. Porodnica se sprosti, sprostijo se tudi mehke porodne poti, zato je manj epiziotomij (rezanja presredka), pa tudi raztrganine so bolj redke.

Izkušnje v Porodnišnici Postojna s porodom v vodi so kljub nekaterim pomislekom ob uvedbi te metode v porodništvo dobre. V primerjavi s klasičnim porodom razlik v dolžini poroda ni, prav tako do sedaj ni bilo komplikacij niti pri materah niti pri novorojenčkih. Ocene stanja novorojenčka po porodu s točkovnim sistemom po Apgarjevi so bile dobre in v obeh skupinah novorojenčkov primerljive. Ker je v literaturi opisanih več možnosti okužb porodnih poti (maternice in epiziotomijske rane) in ker je možna okužba novorojenčka zaradi kolonizacije (naselitve) klic po koži, so porode v vodi večkrat analizirali.

Zadnji natančnejši pregled vseh porodov v vodi so opravili v letu 2000. Bilo jih je 28. Ugotovili so, da ni bilo razlik v pogostnosti poporodnih okužb pri porodnicah, ki so rodile v vodi, v primerjavi s skupino 28 porodnic, ki so rodile klasično; v obeh skupinah je bil po en primer vnetja maternice (endometritis). Prav tako ni bilo razlik v pogostnosti okužb in preventivni uporabi antibiotikov med novorojenčki iz obeh skupin. Nobeden od novorojenčkov se ni okužil. Zato menijo, da porod v vodi ne povečuje možnosti za prenos okužbe in da je ob natančnosti in pazljivosti ne le zaželena alternativa, temveč tudi zanesljiv način rojevanja.

Več o alternativnih načinih poroda si lahko ogledate na spletni strani Porodnišnice Postojna.

Napisala: Alenka Pleško Mlakar, dr. med.
Vir: Porodnišnica Postojna
Foto: Porodnišnica Postojna
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v novi Nosečnici! Revija Nosečnica je priročnik za varno in srečno nosečnost, ki izide enkrat letno, marca, v nakladi 10.000 izvodov.
Predstavlja posebno letno izdajo revije SuperMami

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Alenka Pleško Mlakar  alternativni porodi  nosečnice  porod  porodnice  Porodnišnica Postojna  šola za starše  novorojenčki  otroci in starši Grenko sladka mikropoezija
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Računalniški priročnik
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pomembno je, da otroci berejo najrazličnejše knjige, da odkrivajo svoja čustva in čustva drugih ljudi. Gre ze neizmeren vir izobrazbe in kulture.

Quentin Blake