Posvojitev delfina, delfin v banji

Posvojitev delfina, delfin v banji

12.12.2006 | Avtor: Tilen Genov
"Posvojitev delfina je simbolična in ne pomeni nikakršnega lastništva nad živaljo. Gre za delfine, ki živijo v slovenskih ter okoliških vodah. "

To je prva asociacija, ki jo dobi marsikdo, ko sliši za “Posvojitev delfina”. Kaj neki to pomeni?

No, kot prvo, to seveda ne pomeni, da delfina odnesemo domov v banjo. “Posvojitev delfina” je eden izmed projektov društva Morigenos. O društvo Morigenos in delfinih v slovenskem morju lahko preberete v prejšnjih dveh številkah Mavričnega Mesečnika.
Kaj je “Posvojitev delfina”?

Posvojitev delfina je simbolična in ne pomeni nikakršnega lastništva nad živaljo. Gre za delfine, ki živijo v slovenskih ter okoliških vodah.
Te živali so divje in proste, raziskovalci društva Morigenos pa jih proučujejo že 5 let. Posvojitev delfina je priložnost za kogarkoli, da sodeluje pri zaščiti naših delfinov in na ta način neposredno spoznava njihovo življenje. Delfina lahko posvoji kdorkoli, ne glede na starost, izobrazbo, zanimanje, ipd.

Kaj ima od tega društvo Morigenos?

Društvo Morigenos s Posvojitvijo delfina zbira prispevke za nadaljnje delo na področju raziskovanja in zaščite delfinov v slovenskem morju in okoliških vodah. Denarni prispevek vsakega posameznika je nadaljnji korak k uresničevanju ciljev društva, torej k učinkoviti zaščiti delfinov pri nas. Toda to ni glavni namen projekta. Najpomembnejše je to, da je to dober način za informiranje, izobraževanje in ozaveščanje javnosti, saj lahko na drugačen način ljudem približamo življenje delfinov in njihovo problematiko. Vključenost in ozaveščenost javnosti je izredno pomembna pri ohranitvi naše narave.

Kaj ima od tega posvojitelj delfina?

Posvojitev delfina je drugačna in zanimiva priložnost, da se kdorkoli vključi v projekte zaščite delfinov. Ker posvojitelj posvoji natanko določenega delfina (ki dejansko živi v našem morju) o katerem dobiva letne novice, je to bolj neposredna “vez”, kot če bi enostavno prispevali določen denar. Posvojitelj je redno obveščen o tem, kaj se dogaja z delfini v slovenskem morju, kakšnih projektov se loteva društvo Morigenos in tako ve, za kaj je bil njegov denar porabljen.

Prav tako posvojitelj s tem iz prve roke dobiva informacije o delfinih v našem morju. Za marsikoga pa je to enostavno drugačno in zanimivo darilo, ki ga želi podariti nekomu drugemu.

Koliko stane Posvojitev delfina in kaj vse dobi posvojitelj?

Posvojitev delfina stane cca. 150 EUR in traja eno leto. Po tem lahko posvojitelj po želji posvojitev podaljša ali pa posvoji drugega delfina. Posvojitelj prejme:

- certifikat o posvojitvi (s svojim ter delfinovim imenom)
- dokument s fotografijo izbranega delfina ter njegovimi podatki
- majico z logotipom projekta
- nalepko
- bilten MorigeNews enkrat letno po pošti

Delfini, ki jih lahko posvojite: 


AMANITA

Amanito smo spoznali v poletju 2004. Je eden izmed najlažje prepoznavnih delfinov in stalni obiskovalec slovenskega morja.

Delfin Amanita
 
Delfin Amanita


DAPHNE

Daphne smo spoznali v letu 2004. V letu 2005 je skotila mladička in nam tako odkrila svoj spol.

Delfin Daphne
 
Delfin Daphne


DEINON

Deinon je eden izmed prvih delfinov, ki smo jih spoznali v slovenskem morju (leta 2003). Njegova (ali njena) hrbtna plavut je bela in polna brazgotin. Njegovo ime pomeni "veličasten" oz. "mogočen".

Delfin Deion
 
Delfin Deinon


KAI

Kai smo spoznali leta 2004. Kai se pogosto približa našemu plovilu, včasih pa se rad izkaže tudi s kakšnim lepim skokom.

Delfin Kai
 
Delfin Kai


MONI

Moni je samica, ki smo jo spoznali leta 2003. Videti je, da pogosto prevzema vlogo "varuške" in tako pazi na mladiče svojih prijateljic.
 
Delfin Moni

Delfin Moni


MORIGENOS

Morigenos je najbolj slavni delfin slovenskega morja in tudi delfin, ki ga v slovenskem morju najpogosteje srečujemo. Spoznali smo ga leta 2003. Njegova posebna hrbtna plavut nam omogoča prepoznavanje tega delfina že na morju.

Delfin Morigenos
 
Delfin Morigenos


NEMO

Nemo je mlad delfin, verjetno nekoliko starejši mladič, ki postaja samostojen. Rad izvaja visoke skoke ali druge "vragolije". Spoznali smo ga leta 2005.

Delfin Nemo
 
Delfin Nemo


Skrb za “slovenske” delfine

Slovensko morje je dom populaciji delfinov, vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus). Čeprav se ti delfini redno zadržujejo v našem morju, se seveda gibljejo tudi preko meja naše države. Delfine pri nas ogrožajo mnoge človeške aktivnosti. Z odgovornim odnosom do našega morja in živih bitij, ki v njem živijo, lahko poskrbimo, da morje ostane čisto in zdravo okolje tako za delfine, kot tudi za nas.
Več informacij o delfinih pri nas ter o posvojitvi delfina lahko dobite na Društvu Morigenos.

Več branja >>> Knjige o živalih

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Tilen Genov  delfini  Delphinus delphis  Jadran  Jadransko morje  Morigenos  morje  morski sesalci  morski ekosistem  varstvo živali  velika pliskavka Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse izvira iz ljubezni in vse se vanjo vrača.

Jože Urbanija