Požari prizadeli kar 20 odstotkov brazilskega Amazonskega pragozda

Požari prizadeli kar 20 odstotkov brazilskega Amazonskega pragozda

26.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Svet so te dni pretresli prizori divjajočih požarov, ki so zajeli pljuča Zemlje, Amazonski pragozd. Požare v gozdovih običajno povzročajo deforestacija oz. krčenje gozdov s požiganjem, divji požari  ali udarci strel.


Nasa je sporočila,da so od januarja do danes s satelitskimi podatki v amazonskem deževnem gozdu zaznali več kot 74.000 požarov. Število požarov se je v letošnjem letu povečalo za kar 83% (v primerjavi z letom 2018).


Požari so v ozračje spustili tudi velikanske količina ogljikovega monoksida, ki bo po podatkih Nase v ozračju visel še tedne.


Kljub temu, da požari v Amazonskem pragozdu niso redkost, so letošnji požari zelo zaskrbljujoči, tako menijo znanstveniki. Te požare je začel človek, ali z načrtno deforestacijo ali pa ponesreči. Veliko požarov v deževnem gozdu zanetijo kmetje, da bi dobili prostor za gojenje živine. Živinoreja je tudi glavni krivec krčenja deževnega pragozda. To brazilsko področje je največji izvoznik govedine na svetu, ki oskrbuje približno četrtino svetovnega trga.


Brazilija je v boj proti ognjenim zubljem poslala prirejena vojaška letala Hercules, ki bodo na goreče območje odvrgla tisoče galon vode. Na pomoč je priskočilo še desettisoče vojakov. Iz celega sveta pa obljubljajo visoke donacije za pomoč pri reševanju in zaščiti tega dragocenega dela Zemlje in zaščiti ogroženih živalskih vrst v Amazonskem deževnem pragozdu.


Fotografija: Opica vrste uakari, z značilnim rdečim obrazom, ki živi v Amazonskem deževnem gozdu / wikimediaKljučne besede: požari Amazonski pragozd deževni gozd Zemlja deforestacija krčenje gozdov okoljska katastrofa ekologija Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Ilustrirana knjiga o kitih vas bo popeljala v svet največjih živali, ki plavajo v naših oceanih. Spoznajte resničnega samoroga morja - narvala, in največjo žival pod soncem - sinjega kita.
Računalniški priročnik
Priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati prevozna sredstva po korakih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Življenje niso le dobre karte,včasih je treba odigrati tudi igro s slabšimi kartami.

Jack London