Požari prizadeli kar 20 odstotkov brazilskega Amazonskega pragozda

Požari prizadeli kar 20 odstotkov brazilskega Amazonskega pragozda

26.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Svet so te dni pretresli prizori divjajočih požarov, ki so zajeli pljuča Zemlje, Amazonski pragozd. Požare v gozdovih običajno povzročajo deforestacija oz. krčenje gozdov s požiganjem, divji požari  ali udarci strel.


Nasa je sporočila,da so od januarja do danes s satelitskimi podatki v amazonskem deževnem gozdu zaznali več kot 74.000 požarov. Število požarov se je v letošnjem letu povečalo za kar 83% (v primerjavi z letom 2018).


Požari so v ozračje spustili tudi velikanske količina ogljikovega monoksida, ki bo po podatkih Nase v ozračju visel še tedne.


Kljub temu, da požari v Amazonskem pragozdu niso redkost, so letošnji požari zelo zaskrbljujoči, tako menijo znanstveniki. Te požare je začel človek, ali z načrtno deforestacijo ali pa ponesreči. Veliko požarov v deževnem gozdu zanetijo kmetje, da bi dobili prostor za gojenje živine. Živinoreja je tudi glavni krivec krčenja deževnega pragozda. To brazilsko področje je največji izvoznik govedine na svetu, ki oskrbuje približno četrtino svetovnega trga.


Brazilija je v boj proti ognjenim zubljem poslala prirejena vojaška letala Hercules, ki bodo na goreče območje odvrgla tisoče galon vode. Na pomoč je priskočilo še desettisoče vojakov. Iz celega sveta pa obljubljajo visoke donacije za pomoč pri reševanju in zaščiti tega dragocenega dela Zemlje in zaščiti ogroženih živalskih vrst v Amazonskem deževnem pragozdu.


Fotografija: Opica vrste uakari, z značilnim rdečim obrazom, ki živi v Amazonskem deževnem gozdu / wikimediaKljučne besede: požari Amazonski pragozd deževni gozd Zemlja deforestacija krčenje gozdov okoljska katastrofa ekologija Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Grenko sladka mikropoezija
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Biti srečen, pomeni biti to, kar si.

Jože Urbanija