Požari prizadeli kar 20 odstotkov brazilskega Amazonskega pragozda

Požari prizadeli kar 20 odstotkov brazilskega Amazonskega pragozda

26.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Svet so te dni pretresli prizori divjajočih požarov, ki so zajeli pljuča Zemlje, Amazonski pragozd. Požare v gozdovih običajno povzročajo deforestacija oz. krčenje gozdov s požiganjem, divji požari  ali udarci strel.


Nasa je sporočila,da so od januarja do danes s satelitskimi podatki v amazonskem deževnem gozdu zaznali več kot 74.000 požarov. Število požarov se je v letošnjem letu povečalo za kar 83% (v primerjavi z letom 2018).


Požari so v ozračje spustili tudi velikanske količina ogljikovega monoksida, ki bo po podatkih Nase v ozračju visel še tedne.


Kljub temu, da požari v Amazonskem pragozdu niso redkost, so letošnji požari zelo zaskrbljujoči, tako menijo znanstveniki. Te požare je začel človek, ali z načrtno deforestacijo ali pa ponesreči. Veliko požarov v deževnem gozdu zanetijo kmetje, da bi dobili prostor za gojenje živine. Živinoreja je tudi glavni krivec krčenja deževnega pragozda. To brazilsko področje je največji izvoznik govedine na svetu, ki oskrbuje približno četrtino svetovnega trga.


Brazilija je v boj proti ognjenim zubljem poslala prirejena vojaška letala Hercules, ki bodo na goreče območje odvrgla tisoče galon vode. Na pomoč je priskočilo še desettisoče vojakov. Iz celega sveta pa obljubljajo visoke donacije za pomoč pri reševanju in zaščiti tega dragocenega dela Zemlje in zaščiti ogroženih živalskih vrst v Amazonskem deževnem pragozdu.


Fotografija: Opica vrste uakari, z značilnim rdečim obrazom, ki živi v Amazonskem deževnem gozdu / wikimediaKljučne besede: požari Amazonski pragozd deževni gozd Zemlja deforestacija krčenje gozdov okoljska katastrofa ekologija Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Gram časa je gram zlata. A z gramom zlata ne moremo kupiti grama časa.

(Kitajski pregovor)