Prazgodovinski dlakavi nosorog je izumrl kasneje kot so domevali

Prazgodovinski dlakavi nosorog je izumrl kasneje kot so domevali

27.11.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Znanstveniki so ponovno analizirali fosilizirane ostanke sibirskega samoroga ali elasmotheriuma sibiricuma, znanega tudi kot dlakavi nosorog.

Dlakavi nosorogi
so po zadnjih strokovnih analizah živeli še do pred 39.000 leti. V obdobju, ko so živeli tako neandertalci kot tudi homo sapiens. Do sedaj so mislili, da so dlakavi nosorogi izumrli že pred 200 do 100.000 leti.

Dlakavi nosorogi (elasmotherium sibiricum) so tehtali skoraj 4 tone. Za primerjavo: današnji nosorogi tehtajo približno 1 tono. Sibirski dlakavi nosorogi so imeli nad nosom dolg rog, in so teptali travišča Evrazije.

Nosorogi so izjemno ogrožene živali, saj so zelo izbirčni jedci in se težko prilagodijo spremembam življenjskega prostora.

Vzrok za izumrtje dlakavega nosoroga bi lahko bil v segrevanju Zemlje po ledeni dobi, ko so se travnate površine pričele krčiti. Po koncu zadnje ledene dobe, pred okoli 40.000 leti, je tako izumrlo stotine velikih živali. Razlogi so bili: nenadne podnebne spremembe, izginotje vegetacije in lov.


Znanstveniki upajo, da bodo z razumevanjem izumrtja dlakavega nosoroga, lahko pred enako usodo rešili današnjega nosoroga.

Ključne besede: prazgodovina dlakavi samorog sibirski samorog elasmotherium sibiricum dinozavri ledena doba izumrtje paleontologija Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je temeljna in zato najgloblja formula vsega, kar biva. Zato vsak, kdor deluje iz ljubezni, vstopa v to globino. In ker vstopa vanjo, tudi vidi skrivnostno globino bistva vsega.

Jože Urbanija