Predstavljamo vam delfine ... slovenskega morja!

Predstavljamo vam delfine ... slovenskega morja!

15.09.2017 | Avtor: Tilen Genov
"Raziskovalci z metodo foto-identifikacije prepoznavajo posamezne delfine, ki so dobili tudi imena. To omogoča ločevanje delfinov in zbiranje podatkov o njihovih življenjih. "
Morigenos in Deinon - slavni duo!

Morigenos – društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev se že 5 let ukvarja s proučevanjem delfinov vrste velika pliskavka (Tursiops truncatus) v slovenskem morju in okoliških vodah Hrvaške ter Italije.

Raziskovalci z metodo foto-identifikacije prepoznavajo posamezne delfine, ki so dobili tudi imena. To omogoča ločevanje delfinov in zbiranje podatkov o njihovih življenjih.

Do sedaj poznamo na tem območju že okoli 60 delfinov, ki se gibljejo tako v slovenskih, kot tudi v hrvaških in italijanskih vodah.
Najbolj znana delfina sta prav pogosto Morigenos in Deinon, ki ju večinoma videvamo skupaj.Delfin Morigenos

Morigenos je delfin, ki ga v slovenskem morju najpogosteje srečujemo. Spoznali smo ga 30. marca 2003 v Mesečevem zalivu, le nekaj deset Delfin Morigenosmetrov od obale. Naključje (ali usoda?) je poskrbelo, da je prav ta delfin (ki je eden izmed prvih poimenovanih delfinov v slovenskem morju) dobil ime Morigenos (kar pomeni “rojen v morju” in je tudi ime društva), ki je nato postal najpogosteje opažen delfin pri nas.

Morigenos ponavadi plava v skupinah s približno 10 delfini, v katerih so tako samci, kot tudi samice z mladiči ter novorojenčki. Pogosto plava ob teh samicah, včasih pa se celo zdi, da se obnaša kot njihov »varnostnik«. Njegova najboljša prijatelja sta očitno Deinon in Wit, ostali člani njegove skupine pa so še Amanita, Bananko, Daphne, Emanuela, Foki in Kai. Skupaj pogosto zasledujejo ribiške ladje. Njegov (ali njen) spol je zaenkrat še neznan. Njegova hrbtna plavut ima prav posebno obliko, kar nam omogoča enostavno prepoznavanje tega delfina že na morju.

Delfin Deinon

Deinon je skupaj z Morigenosom najpogosteje opažen delfin v slovenskem morju. Delfin DeionSrečujemo ga tako ob obali, kot tudi daleč na odprtem morju. Njegovo ime pomeni “mogočen” oz. “veličasten”. Ime izvira iz grškega jezika, dobil pa ga je po beli hrbtni plavuti, ki je polna prask, zarez in brazgotin. To nam omogoča enostavno prepoznavanje že na morju.
Deinon je eden izmed prvih foto-identificiranih delfinov v slovenskem morju. Spoznali smo ga 30. marca 2003, v Mesečevem zalivu, ko je bil z njim tudi Morigenos. V njegovi družbi so ponavadi tudi samice z mladiči. Tudi Deinonov spol nam je zaenkrat še neznan, saj je pri divjih delfinih to pogosto težko ugotoviti.

Med letoma 2003 in 2004 se je njegova plavut tako močno spremenila, da ga sprva nismo prepoznali. Nove rane in praske na hrbtni plavuti nakazujejo na to, da je Deinon zelo aktiven delfin, ki se neredko spopade z drugimi delfini, čeprav je ob naši prisotnosti ponavadi precej miren. Morda pa je svojo aktivno in razburljivo preteklost pustil za sabo in se umiril. Predvidevamo namreč, da je Deinon eden izmed starejših delfinov.


Morigenos

(Članek je bil objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik)
Sorodni članki:
Delfini pri nas?

Ključne besede: Tilen Genov  delfini  Delphinus delphis  Jadran  Jadransko morje  Morigenos  morje  morski sesalci  morski ekosistem  varstvo živali  velika pliskavka Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je dragoceno lepotilno sredstvo.

Louisa May Alcott