Predzadnji januarski vikend bomo doživeli superluno in popolni Lunin mrk hkrati

Predzadnji januarski vikend bomo doživeli superluno in popolni Lunin mrk hkrati

18.01.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Vrhunec popolnega Luninega mrka v kobinaciji s superluno bo nastopil v ponedeljek zjutraj, ob 06:12. To je čas, ko se večina že zbudi, oziroma odpravlja po opravkih. V primeru, da bo nebo jasno, predvsem pa čim manj oblačno, nas bo v začetek tedna pospremil spektakularen lunarni dogodek.


Časovnica za Slovenijo:
Pričetek: Ponedeljek, 21. januarja 2019, 03:36
Vrhunec Luninega mrka: Ponedeljek, 21. januarja 2019, 06:12
Konec: Ponedeljek, 21. januarja 2019, 07:45
Trajanje: 4 ure, 9 minut
Vir: timeanddate.com


Zakaj pride do Luninega mrka?


Med popolnim Luninim mrkom, Sonce, Zemlja in Luna tvorijo ravno črto. Zemlja ovira sončno svetlobo, ki ne more osvetliti Lune. Ker je Zemlja pred Soncem, Luna pa pred Zemljo, Zemlja na Luno vrže senco, ki popolnoma prekrije Luno. Ta pojav imenujemo popolni Lunin mrk.


Tokratna polna Luna bo hkrati tudi superluna. Superluna je ime za še posebno veliko polno Luno, ki jo vidimo, kadar se Luna približa Zemlji.


Varovalne opreme za opazovanje Luninega mrka ne potrebujemo. Če imate fotoaparat, pa lahko naredite kakšno zanimivo fotografijo.


Prijetno opazovanje popolnega Luninega mrka!

Ključne besede: Lunin mrk popolni Lunin mrk Luna vesolje opazovanje nočnega neba lunarni dogodek astronomija Grenko sladka mikropoezija
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Ljudje smo večinoma toliko srečni, kolikor hočemo biti."

Abraham Lincoln